Verkeerscampagne maximumsnelheid van start

Vandaag gaat de jaarlijkse landelijke verkeerscampagne van start om automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid te laten houden, vooral binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen. Automobilisten houden zich hier slecht aan de snelheidslimieten. Veertig tot zestig procent van de automobilisten rijdt zelfs regelmatig te hard.

(meer…)

Lees meer

Hoe zit het met de voorrang van een rouwstoet

Een droevige gebeurtenis is afscheid moeten nemen van een overleden dierbare. Een hectische periode voor de betrokkenen, waarbij de uitvaart zelf een belangrijk moment is. De overledene wordt daarbij vaak per lijkwagen van de ene naar de andere plek overgebracht. Daarachter rijden vaak één of meerdere volgauto’s. Hoe zit dat met de voorrang van deze voertuigen?

(meer…)

Lees meer

Help, hoe hard mag ik hier rijden?

De kans is groot dat u ze ook wel eens voor zich hebt rijden: weggebruikers die niet weten hoe hard ze nou mogen rijden op een weg. Vaak gaan ze er dan tussenin hangen en rijden ze bijvoorbeeld 70 km/h op een weg waar je 80 mag. Heel vervelend, zeker als u weet dat je harder mag.

(meer…)

Lees meer

De aanrijdingselecteur, onmisbaar bij de politie!

De aanrijdingselecteur, heeft u er wel eens van gehoord? Wij niet in ieder geval. Toch is het een belangrijke functie binnen de politie. Maar wat is de taak van een aanrijdingselecteur eigenlijk?

Een aanrijdingselecteur beoordeelt, al dan niet in overleg met het OM, of een verkeersongeval proces-verbaal waardig is. Het is dus een belangrijke persoon bij verkeersongevallen en kan de doorslag geven in de bewijslast na een aanrijding.

(meer…)

Lees meer

Pas op in de tablet op wielen!

Steeds meer auto’s zijn ermee uitgerust, maar het bekendste voorbeeld is toch wel de Tesla: een auto waarin een grote touchscreen zit waarmee alles wat auto betreft bediend kan worden, in de volksmond ook wel de tablet of iPad op wielen genoemd. Dit zorgt ervoor dat de aandacht van het autorijden verplaatst wordt naar het ingebouwde touchscreen. Het zou volgens Amerikaans en Brits onderzoek zelfs gevaarlijker zijn om dit te bedienen dan om te rijden onder invloed van alcohol of cannabis.

(meer…)

Lees meer

Verkeerslichten, hoe werken ze precies?

Herman Finkers zei het al “Één verkeerslicht springt op rood, het andere op groen. In Almelo is altijd wat te doen”. Maar dit geldt niet alleen voor Almelo. Verkeerslichten zijn overal te vinden. De werking daarvan kan echter wel verschillen. Hoe werken ze precies en wat moet je doen als je een aanrijding krijgt op een kruispunt met werkende verkeerslichten?

(meer…)

Lees meer

Rood kruis negeren – Levensgevaarlijk

Weggebruikers in Nederland blijven rode kruizen massaal negeren. Het afgelopen jaar 2020 nam het aantal uitgeschreven processen verbaal dat weginspecteurs van Rijkswaterstaat (RWS) uitschreven met 55 procent toe tot 4920 bonnen.

’Levensgevaarlijk en onacceptabel”, reageert minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op de nieuwste cijfers van RWS. „Het is puur misdadig als je een rood kruis negeert omdat je daarmee levens van anderen in gevaar brengt. Die maatregel wordt niet voor niets genomen. Het heeft namelijk altijd met een onveilige situatie te maken.” (meer…)

Lees meer

Je bent bezorger en krijgt in die rol een ongeluk, hoe nu verder?

De volgende situatie wordt geschetst: Stelt je bent Deliveroo-bezorger en aan het werk. Je rijdt op een geleaste elektrische fiets, omdat je per bezorging betaald krijgt. Hoe sneller de fiets, hoe meer bezorgingen je kunt doen. Door oer-Hollands slecht weer (regen) en door gladheid neem je een bocht iets te scherp en slipt. Je botst met de fiets tegen een boom en loopt ernstig letsel op. Je bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, maar wil de overige schade (denk aan niet verzekerde ziekenhuiskosten en smartengeld) die je als gevolg van het ongeval hebt geleden ook vergoed zien. Je stelt daartoe Deliveroo aansprakelijk.

(meer…)

Lees meer