Welke schades zijn te claimen op de WA beperkt casco?

20/06/2016
kettingbotsing

Voor auto’s van een aantal jaren oud kan het niet meer uit om ze WA casco (all risks) te verzekeren. Vaak wordt dan gekozen voor de WA beperkt casco dekking. Wat houdt deze dekking in en wanneer krijg je schade aan je eigen auto uitgekeerd?

Een auto tot ongeveer zes jaar oud verzeker je met de meest uitgebreide WA casco verzekering. Voor oudere auto’s kan deze dekking niet meer uit. Voor de premie wordt namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto, terwijl je maximaal de dagwaarde uitgekeerd krijgt. Voor oudere auto’s heb je de keuze tussen twee verzekeringsvormen, namelijk:

Dekking van de WA autoverzekering?

De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Bij een ongeval wordt de schade waar je voor verantwoordelijk bent als eigenaar van de auto, vergoed door de verzekeraar. Je eigen schade kun je niet claimen bij de verzekeraar. Deze verzekering is wettelijk verplicht en biedt dus ook de meest noodzakelijke dekking. Schade aan de eigen auto door een aanrijding, ruitbreuk of diefstal is niet te claimen bij de verzekeraar.

Dekking van de WA beperkt casco autoverzekering?

De WA beperkt casco autoverzekering is een tussenvorm tussen de WA casco en de WA verzekering. Het beste kun je de dekking vergelijken met de WA autoverzekering aangevuld met een aantal in de polisvoorwaarden opgenomen schade-oorzaken. Schade door een aanrijding of vandalisme is bijvoorbeeld niet verzekerd. De polis biedt wel dekking tegen:

 • Diefstal van de auto
 • Explosie, blikseminslag of brand
 • Het repareren of het vervangen van een autoruit
 • Diefstal van de auto
 • Botsing met loslopende dieren
 • Natuurgeweld, zoals hagelschade en schade door storm

Wanneer kiezen voor de WA beperkt casco?

Deze dekking wordt vaak gekozen voor auto’s die te oud zijn voor de meest uitgebreide verzekering, maar te jong om uitsluitend WA te verzekeren. In vergelijking met de WA verzekering zijn de verschillen in premie relatief klein. Door de klimaatverandering komen er steeds vaker extreme weersomstandigheden voor. Bij een flinke hagelbui kan het lak zwaar beschadigd raken. Je bent dan erg blij met de WA beperkt casco in plaats van de WA verzekering.

Een te magere dekking kan je veel geld kosten. Verhaalbare schades kun je 112schade.nl voor inschakelen, maar bij schuldschade moet je rekening houden met een grote kostenpost. Kies dus niet te snel voor de beperktere dekkingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Heb je schade in het verkeer?

  Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

  Download direct:

       

  Lees meer
  schade-app