Schade verhalen op het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds is opgericht in 1965. Het is een uitvloeisel van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op grond van die wet moeten alle motorrijtuigen (zoals auto’s, motoren, bussen, vrachtauto’s en brom- en snorfietsen) in Nederland verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dat is de aansprakelijkheid voor autoschade die aan anderen wordt toegebracht. Daardoor kan degene die schade lijdt een verzekeringsmaatschappij voor de schade aanspreken.

Hoe komt het Waarborgfonds aan zijn geld?

Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Indirect betaalt iedereen die een (verzekerd!) motorrijtuig heeft aan het Waarborgfonds mee.

Het fonds komt in vijf gevallen in actie bij schade in het verkeer in Nederland, op voorwaarde dat de aansprakelijkheid van de veroorzaker vaststaat:

 • als niet bekend is wie de schade heeft veroorzaakt
 • als het schadeveroorzakende motorrijtuig niet verzekerd is
 • als het schadeveroorzakende motorrijtuig gestolen is en de bestuurder van de diefstal weet
 • als de verzekeringsmaatschappij insolvent is
 • als de bezitter/houder wegens gemoedsbezwaren een vrijstelling van de verzekeringsplicht heeft

Indien de veroorzaker bekend is, verhalen wij de betaalde schade op deze persoon.

Wanneer u aanspraak wilt maken op een vergoeding door het Waarborgfonds, moet u aan de volgende eisen voldoen:

 • schade aan een voertuig, fiets, huis, tuin of letselschade
 • de schade is aantoonbaar veroorzaakt door een motorvoertuig (aanhanger)
 • de aanrijding vond plaats in Nederland
 • u heeft, binnen 14 dagen na het ontstaan van de schade, aangifte bij de politie gedaan.

Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u geen claim indienen bij het Waarborgfonds.

Weten of u de schade kunt claimen bij het Waarborgfonds?

 

 

Of maak gebruik van de interactieve video waarin duidelijk wordt gemaakt wanneer een claim kan worden ingediend en aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

 

Schade melden bij het Waarborgfonds

Voor het verhalen van een schade op het Waarborgfonds zijn de volgende stukken nodig:

 1. Europees schadeformulier. Voor- en achterzijde volledig ingevuld.
 2. Verzoek tot schadevergoeding Waarborgfonds.
 3. Getuigenverklaring(en).
 4. Politieaangifte.

Deze documenten kunt u hieronder downloaden. U kunt een schade zelf rechtstreeks bij het Waarborgfonds melden. Voor klanten van aangesloten tussenpersonen, de 112schade partners, kunnen wij hulp bieden bij het indienen van de claim bij het Waarborgfonds.

Eigen risico bij het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds kent een eigen risico van € 250,- indien de schade is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig. Er geldt geen eigen risico bij:

 • schade door een onverzekerd motorvoertuig
 • schade door een gestolen motorvoertuig
 • schade door een motorvoertuig van een gemoedsbezwaarde

Nieuws over het Waarborgfonds

U bent het niet eens met de schadevaststelling, en nu?

Bij een grote en/of complexe schade wordt regelmatig een schade-expert ingeschakeld om de omvang en oorzaak van de schade vast te stellen. De kosten van deze schade-experts komen voor rekening van de verzekeraar. Maar wat als u het niet eens bent met de vaststelling door de schade-expert en er een contra-expert wordt ingeschakeld? Worden de kosten van die expert dan ook altijd door de verzekeraar vergoed? De Vereende geeft antwoord.

Feit of fabel: De kosten voor particulieren van een contra-expert worden niet altijd vergoed

(meer…)

Lees meer

Veilig de weg op

Wij bij 112Schade zijn zelf ook regelmatig op de weg te vinden en letten dan extra goed op het verkeer om ons heen (een tik als je eenmaal weet wat er allemaal fout kan gaan op de weg). Daarbij kwam één van ons de volgende auto tegen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas reageerde deze persoon niet op het contact dat gezocht werd en hopen wij desondanks dat de eindbestemming veilig is bereikt. Wel een mooie aanleiding voor ons om u meer te vertellen over het bezit van een voertuig en ervoor zorgen dat u veilig de weg op kunt.

(meer…)

Lees meer

Collega schadebehandelaars (24 – 40 uur)

Het team van schadebehandelaars is de fundering van 112Schade! Die sterke basis is zeer belangrijk binnen ons groeiende bedrijf. Steeds meer klanten willen met ons samenwerken. Die samenwerking is er nu al met onder andere Voogd & Voogd, Heilbron en Independer. Om deze groei aan te kunnen zoeken wij meerdere schadebehandelaars.

Werk je graag in een klein en enthousiast team waarin de lijntjes kort zijn? Wil je je volledig richten op deze veelzijdige functie? Dan willen wij graag met jou in gesprek!

Wat ga je doen?

Je bent verantwoordelijk voor de afhandeling van de materiële schadedossiers. Dat betekent dat jij de schade op verhaalbaarheid beoordeelt, beslist op welke wijze een vordering aangeleverd moet worden, de vordering verwerkt en indien nodig discussie voert met de (verzekeraar van de) tegenpartij. De intake en eerste behandeling wordt door ons administratieve team geregeld, zodat jij jouw kennis en kunde optimaal in kan zetten voor de echte schadebehandeling.

Wij werken voor en met intermediairs die bij ons dossiers aandragen van cliënten die geen dekking op een verzekering hebben. De schades kunnen ook door particulieren zelf bij ons aangemeld worden en wij hebben leasemaatschappijen die wij bijstaan in de verhaalsactie. Een brede groep cliënten die wij bijstaan en waar wij contact mee hebben. Trekt deze veelzijdigheid jou aan? Kun je je verplaatsen in de cliënt die belt om aan te geven dat het geld wel erg hard nodig is? En ben jij in staat om een moeilijk gesprek positief te beëindigen en de cliënt het gevoel te geven dat jij graag helpt? Dan ben jij de perfecte aanvulling op ons team!

Wie zijn wij?

112Schade is een juridisch dienstverlener met ambitie. Wij vinden het belangrijk dat iedere Nederlander op eenvoudige wijze toegang heeft tot juridische hulp en bieden een loket voor juridische bijstand bij het verhalen van verkeer- en letselschade.

112Schade is een jonge organisatie die zich sterk ontwikkelt en snel groeit. Daarom zijn wij op zoek naar collega’s die flexibel meebewegen met deze veranderingen, die proactief en creatief zijn. Eigen initiatief en meedenken met de organisatie wordt zeer gestimuleerd en gewaardeerd binnen ons bedrijf. Met ca. 12000 schadeverwerkingen op jaarbasis is 112Schade op dit moment de grootste verhaalservice van Nederland en groeiend. Ons kantoor is gevestigd in Zeist.

Wat bieden wij?

Een leuke, uitdagende functie in een interessante branche met bijbehorende arbeidsvoorwaarden. Naast deze arbeidsvoorwaarden vinden wij binding binnen het team belangrijk. Daarom hebben wij de 112Feestcommissie die leuke teamuitjes organiseert. Ook op eigen initiatief kan na werktijd een drankje gedronken worden bij het café of restaurant om de hoek!

Wij vragen:

 • Ervaring in de afhandeling van verkeers- en voertuigschade is een vereiste;
 • HBO werk- en denkniveau;
 • Positief en enthousiast;
 • Slagvaardig en proactief;
 • Je bent communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk.

Wij bieden:

 • Een plekje in ons leuke team. Wij gaan graag een lange termijn relatie aan. Om die reden kom je je na één tijdelijk contract al in vaste dienst!
 • Een bruto maandsalaris tussen € 2.500, en € 2.700,- obv 40 uur en afhankelijk van werkervaring.
 • Flexibiliteit in keuze van parttime of fulltime dienstverband en werktijden.
 • Eén of twee dagen thuiswerken in verhouding tot je dienstverband.
 • Een pensioenregeling met minimale eigen bijdrage.
 • 25 vakantiedagen. En een extra dag voor snipperuurtjes naar de dokter etc.

Enthousiast?

Wil je meer weten wie wij zijn en wat je gaat doen? Kijk nog wat rond op onze website, bekijk ons filmpje, bel met Anoeska Everts (HR) of reageer direct!

Lees meer