Wil je de openbare weg op met een e-step? Let dan goed op!

10/08/2023
Grote verbazing afgelopen week op de openbare weg. Gelukkig hebben we een dashcam in de auto, anders zou je het bijna niet geloven!
We kwamen op de openbare weg een e-step tegen die een aantal dingen fout deed. Daarom is het hoog tijd om eens wat meer te weten te komen over de e-step.

Niet toegestaan op de openbare weg

Het gebruik van de e-step op de openbare weg mag niet zomaar. De e-step moet namelijk goedgekeurd zijn door de RDW. Houd er rekening mee dat de meeste e-steps (nog) niet goedgekeurd zijn om de weg mee op te mogen.

De kenmerken van een e-step:

– Het gaat niet harder dan 25 km/h
– De e-step behoort tot de bijzondere bromfietsen
– Je moet ouder zijn dan 16 jaar om de weg op te mogen met een e-step
– Je hebt geen rijbewijs nodig
– Een helm is niet verplicht
– Je moet de step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). De sticker die je van de verzekeraar krijgt, plak je op de step
– De e-step hoort thuis op het fietspad of fiets-/bromfietspad. Als deze er niet is, mag je op de rijbaan rijden
– Je mag er dus niet op de stoep mee rijden

Verder heeft de e-step:

– Een stuur
– Een verzekeringsplaatje of -sticker
– Een voertuigidentificatienummer (VIN)
– Verlichting (aan de voorzijde, achterzijde, remlichten, richtingaanwijzers)
– Rode en witte/gele reflectoren

E-step met trapondersteuning

Heb je een e-step met trapondersteuning? Dan mag je daar wel de weg mee op. Het grote verschil met een ‘gewone’ e-step is dat je met trapondersteuning wel zelf moet steppen. Op een ‘gewone’ e-step kom je, zodra je deze op weg hebt geholpen, gewoon vooruit zonder zelf iets te doen.
Voor de e-step met trapondersteuning gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets.

Ontbrekende wet- en regelgeving

Omdat in Nederland de e-step vaak niet is goedgekeurd voor de openbare weg, is er nog weinig wet- en regelgeving over. Wel doet de uitvoering van de step vermoeden dat deze voor 1 persoon bedoeld is. In landen om ons heen, waar de step wel de openbare weg op mag, is het ook verboden hier met 2 personen op de staan.

Overige regels

Voor alle bestuurders, dus ook die van de e-step, geldt dat je geen elektronisch apparaat vast mag houden tijdens het besturen. Handsfree bellen of muziek luisteren mag wel, tenzij je daarmee niet goed deel kan nemen aan het overige verkeer. Ook mag je niet onder invloed de weg op.

Geen goedkeuring?

De RDW is overigens bezig om de e-step volledig toe te laten tot de Nederlandse markt. Tot die tijd kun je een boete van zo’n 360 euro verwachten, een inbeslagname van de step en het onverzekerd rondrijden als je de weg op gaat met een niet goedgekeurde e-step.