Met de auto op vakantie

08/07/2023

Komende zomervakantie zullen veel mensen toch meer de auto nemen om op vakantie te gaan. Met het vliegtuig naar Frankrijk, Spanje, Italië etc is met alle problemen op de luchthavens niet meer zo vanzelfsprekend. Waar moet je op letten als je met de auto op vakantie gaat?

Als je met de auto binnen Nederland op vakantie gaat, dan zal het wat verkeersregels betreft wel goed komen. Ga je met de auto naar het buitenland? Dan is het goed om te weten hoe het zit met de verkeersregels en wat je verplicht mee moet hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest voor Frankrijk, houdt rekening met lange files bij tolwegen en rijd hier niet met teenslippers. In Duitsland heb je soms een milieusticker nodig, maar altijd een verbanddoos. Houd als bestuurder in Italië nooit je telefoon vast, ook niet als je stil staat. Denk in Oostenrijk en Zwitserland aan het vignet en zorg ervoor dat je haar goed zit als je een auto bestuurt in Zwitserland (niet alleen voor de vakantiekiekjes!). Het kammen van je haar, en overige afleidende handelingen, kunnen namelijk een boete opleveren.

Maar wat wij ook heel belangrijk vinden: zorg dat je altijd een schadeformulier hebt (en een werkende pen)! Hoewel wij van harte hopen dat dit niet nodig zal zijn en het een onbezorgde vakantie wordt, is het wel van belang om deze mee te hebben en goed in te vullen.

Alle Europese schadeformulieren hebben dezelfde opbouw

Het handige van een Europees schadeformulier is dat deze in alle landen hetzelfde is. Wil de Fransman of Italiaan per se dat je diens formulier invult? Dan is dit geen probleem. Als vertaling kun je het Nederlandstalige formulier er namelijk naast houden. Zo weet je waar je het kruisje moet zetten.

Altijd handig om te weten, ook in eigen land

Kruis hetgeen aan wat je als laatste deed. Ging je achteruit inparkeren, stond je vervolgens stil en werd je toen aangereden? Vul dan alleen in dat je stil stond ten tijde van de aanrijding. Controleer ook altijd het kenteken van de tegenpartij dat ingevuld is op het schadeformulier, maak foto’s van de aanrijding en schade aan beide voertuigen en vraag gegevens van getuigen als die aanwezig waren. Vermeld deze getuigen ook op het schadeformulier voor de zekerheid. In het buitenland kan dit soms de enige mogelijkheid zijn om een getuige te laten verklaren.

Onderteken het schadeformulier verder alleen als je het eens bent met de toedracht. Je tekent voor het invullen van jouw gegevens, de geplaatste kruisjes en de situatieschets. Je tekent niet voor de eventuele opmerkingen die de tegenpartij op het schadeformulier zet. Ben je het er niet mee eens? Teken dan niet, dit kan namelijk in jouw nadeel werken, zeker zonder (onafhankelijke) getuigen.

Niet alle schade is te verhalen

In het buitenland gelden andere regels gelden omtrent de schaderegeling. De schadebeperkingsplicht is altijd handig om in acht te nemen. Zorg er dus voor dat je niet onnodig kosten maakt, deze krijg je namelijk niet altijd vergoed. Zo zijn er bijvoorbeeld landen die de kosten voor vervangend vervoer niet vergoeden. Verder zijn er landen waar de btw over de reparatiekosten of kosten van total loss pas vergoed worden na reparatie of het kopen van een andere auto.

Verder is het goed om je voor te bereiden op een langdurige schaderegeling

Er wordt namelijk gecommuniceerd met een Nederlandse vertegenwoordiger, die op haar beurt contact houdt met de buitenlandse verzekeraar. Waar in Nederland de reactietermijn vaak een week of 2 is, is dat nu zo’n 4 tot 6 weken. Laat dit echter de rest van je vakantie niet verpesten, wij helpen graag met het regelen van de schade!

Wij wensen iedereen een fijne zomer toe, met veel mooi weer en zonder schades. Mocht dit laatste je toch overkomen? Meldt de schade dan online aan op www.112schade.nl en wij nemen contact met je op!