Stormschade…Aansprakelijkheid of overmacht

15/06/2023

Het is soms aardig windering in Nederland. Stormen komen en gaan en kunnen een spoor van schade achter zich laten. Wie betaalt die schade? Is er iemand aansprakelijk te houden?

Overmacht

Takken vallen van bomen of hele bomen worden ontworteld, tuinmeubilair vliegt door de lucht, bouwmaterialen vind je drie straten verderop terug of de trampoline van de buurman tref je aan op jouw auto. In de meeste gevallen zal de verzekeraar die de schade beoordeelt het magische woord overmacht roepen. In verzekeringsland gaat men al uit van een storm als er sprake is van windsnelheden vanaf 14 meter per seconde ofwel vanaf windkracht 7. Daarmee wordt de aansprakelijkheid afgehouden en zal er op basis daarvan geen schadevergoeding volgen. In de meeste gevallen is stormschade wel gedekt op een opstalverzekering of in geval van de auto vanaf de WA-beperkt casco verzekering. Dus hoef je je niet snel zorgen te maken.

Nalaten zorgt voor aansprakelijkheid

Met de huidige weerberichten, weer-apps, afgegeven code geel en oranje kunnen we niet meer verrast worden dat er een storm opsteekt. In dat geval, wetende dat het hard gaat waaien en dat er schade kan ontstaan daardoor, wordt er wel van eenieder verwacht voorzorgsmaatregelen te treffen om mogelijke schade te voorkomen.

Dus lichtgewicht tuinstoelen moeten in de schuur, de trampoline in de tuin moet zijn verankerd, kliko’s moeten zo kort mogelijk langs de weg staan of wellicht een keer helemaal niet aan de straat worden gezet om geleegd te worden, want….vliegt jouw trampoline uit de tuin en belandt deze op de auto van de buurman dan kan jij wel degelijk aansprakelijk worden gehouden als je geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Je bent dan nalatig geweest.

Heb jij stormschade opgelopen, is er geen dekking op de eigen verzekeringspolis en wil je weten of er een mogelijkheid is om de schade te verhalen? Kijk of er sprake kan zijn van het nalaten in het nemen van voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld de eigenaar van de trampoline.

Dus is er een storm op komst? Alles dat kan wegvliegen of afbreken weghalen, binnenzetten of verankeren!

Tip van de politie. Mis je tuinmeubilair in je tuin? Doe niet gelijk aangifte van diefstal, maar ga na de storm eerst even een straat verderop kijken.

Tip van 112Schade…Zet je auto gedurende een storm niet in de buurt van een bouwhek voorzien van een afdekzeil zoals onderstaand afgebeeld.