Schade door een aanrijding met dieren is vaak verzekerd, maar niet altijd!

20/04/2022
loslopende dieren

Na een aanrijding met uw auto is uw eigen schade alleen verzekerd met de WA + volledig casco. Er geldt een uitzondering. Bij een aanrijding met dieren keert de WA + beperkt casco de schade aan uw motorrijtuig ook uit. Maar er zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen.

U rijdt op een autoweg door een bosrijk gebied. Het blijf goed opletten, want ineens kan er een hert, een ree of een konijn voor uw auto opduiken. Uw eerste reactie is proberen om een aanrijding te voorkomen, maar als het onvermijdbaar is, kunt u alleen nog maar remmen. Een aanrijding met dieren is erg rot voor het dier en voor uzelf en de medepassagiers is het niet zonder gevaar. Keert de verzekeraar uit?

Alleen met de WA motorrijtuigenverzekering heeft u geen dekking

Bij een aanrijding met een dier keert de verzekeraar uw schade uit als u gekozen heeft voor de WA + beperkt casco of de WA + volledig casco. Deze schadeclaim gaat niet ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Na een aanrijding moet altijd de politie ingeschakeld worden. Het dier moet namelijk uit het lijden verlost worden of worden opgelapt. Ook moet het dier geen gevaar meer opleveren voor het verkeer. Een uitwijkmanoeuvre kan ervoor zorgen dat u de schade niet uitgekeerd krijgt met de WA + beperkt casco. Het is immers geen aanrijding met dieren.

Aanrijding met het dier voorkomen, maar wel een boom geraakt

Een vreemde situatie ontstaat als u het dier ontwijkt, maar u rijdt vervolgens bijvoorbeeld wel tegen een boom aan. In dit geval is er sprake van een eenzijdig ongeval. Hier biedt alleen de WA + volledig casco dekking tegen. Dan gaat de schadeclaim ook ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Uitwijken doet u in een impuls, maar vaak is het niet verstandig om uit alle macht een aanrijding te voorkomen. Maar eigenlijk is het logisch. U voorkomt liever de aanrijding met dieren, maar in sommige gevallen is het niet slim.

Hoe zit het met aanrijding met huisdieren?

Bij een aanrijding met dieren die eigendom zijn van iemand, ligt de aansprakelijkheid anders. De eigenaar van het dier draagt namelijk de risicoaansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat de houders van de dieren aansprakelijk zijn, tenzij ze aantonen dat het anders ligt. Bij bijvoorbeeld loslopende katten en honden is het “baasje” altijd aansprakelijk. De schade aan uw motorrijtuig door een aanrijding met dieren kunt u indienen bij uw eigen verzekeraar. De verzekeraar gaat de schade weer verhalen op de eigenaar van het loslopende dier.

Is het motorrijtuig uitsluitend WA-verzekerd? Dan krijgt u de schade door de aanrijding met dieren aan uw eigen auto niet uitgekeerd. Eventueel kan de schade verhaald worden op de tegenpartij.