Negatieve schadevrije jaren door een autoschade! Wat nu?

13/04/2018
negatieve schadevrije jaren

Door negatieve schadevrije jaren kan de premie voor de autoverzekering sterk stijgen. Wat kunt u doen om een sterke premiestijging te voorkomen? Is het mogelijk om een autoschade voor eigen rekening te nemen?

Bij het verzekeren van motorrijtuigen wordt de hoogte van de premie voor een groot deel bepaald door het aantal schadevrije jaren. Na één jaar schadevrij te hebben gereden, krijgt u één schadevrij jaar op uw naam. Door het aanrichten van schade verliest u gelijk weer 5 schadevrije jaren. Heeft u nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijgt u negatieve schadevrije jaren op uw naam. Hierdoor stijgt de premie in het nieuwe verzekeringsjaar.

Hoe sterk stijgt de premie door negatieve schadevrije jaren?

Daar trekken verzekeraars niet één lijn in. Als u begint met 0 jaren, krijgt u bijvoorbeeld een korting op de basispremie van 25 procent. Na één schade komt u op negatieve schadevrije jaren uit (-5). Hierdoor krijgt u geen korting meer, maar u bent juist een opslag op de premie verschuldigd. Met 8 opgebouwde jaren betaalt u bijvoorbeeld 25% van de basispremie. Met -5 schadevrije jaren betaalt u mogelijk 125% van de basispremie. Nogal een verschil dus.

Hoe kunt u negatieve schadevrije jaren voorkomen?

U komt op negatieve schadevrije jaren door het claimen van een schade op de autoverzekering, maar niet in alle gevallen kost een claim u schadevrije jaren. Bijvoorbeeld wel bij het claimen van een aan anderen aangerichte schade, maar bijvoorbeeld niet bij een claim ten gevolge van diefstal, ruitbreuk of het in de brand vliegen van de auto. Voor de schades die wel invloed hebben op de schadevrije jaren, kunt u negatieve schadevrije jaren voorkomen door schades voor eigen rekening te nemen.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Met negatieve jaren bent u minder interessant voor verzekeraars. U kunt niet meer overal terecht. De verzekeraars die u wel willen verzekeren zullen een hoge premie in rekening brengen. Door het schadevrij rijden moet u de negatieve schadevrije jaren weer zien weg te werken. Als dat gelukt is zakt de premie weer naar een redelijk niveau.

Kunnen verzekeraars de autoverzekering opzeggen na meerdere autoschades?

Ja, dat is mogelijk. Na meerdere schades achter elkaar kunnen verzekeraars in principe de polis beëindigen. Daartoe zullen ze niet snel over gaan, maar het is niet uit te sluiten. Als de verzekeraar de autoverzekering opzegt ontstaat er een probleem. Bij het nieuw afsluiten van een verzekering kunnen verzekeraars op basis hiervan besluiten om jou niet te verzekeren. Dat kan ook bij andere verzekeringsvormen gebeuren.

Vooral beginnende bestuurders van een motorrijtuig moeten voorkomen dat ze schades veroorzaken. Met negatieve schadevrije jaren wordt het verzekeren wel erg duur.