Wanneer autoschade zelf betalen?

21/08/2017
loslopende dieren

Wist jij dat het claimen van een kleine autoschade op jouw autoverzekering vaak niet uit kan? Door sommige schades lever je namelijk schadevrije jaren in. De extra verschuldigde premie over meerdere jaren kan het schadebedrag ruimschoots overtreffen.

Je raakt betrokken bij een ongeval door jouw schuld. De autoschade van de tegenpartij loopt in de duizenden euro’s. Hier ben je tegen verzekerd, dus draagt de verzekeraar de schadelasten. Toch houd je er zelf waarschijnlijk ook financiële schade aan over. De claim kost jou namelijk 5 schadevrije jaren.

Hoeveel stijgt de premie na het claimen van een autoschade?

Verzekeraars geven jou een no-claimkorting op de autoverzekering. De hoogte van de korting is voor een groot deel afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Bij een claim op de autoverzekering val je terug in schadevrije jaren. Je zakt bijvoorbeeld van een korting van 60% naar 40%. Het verschil in euro’s hangt weer van veel factoren af. Ook de daling van het percentage aan korting verschilt van geval tot geval.

De terugval in schadevrije jaren geldt overigens niet voor bepaalde claims. Een claim heeft geen effect op het aantal schadevrije jaren bij onder andere de volgende schadeoorzaken:

  • Aanrijding met loslopende dieren
  • Diefstal van de auto
  • Storm- en hagelschade
  • Brand

Het gaat hier om de dekkingen die vallen onder de beperkt casco.

Verhaalschade heeft geen effect op jouw schadevrije jaren

Stel, je hebt jouw auto WA casco verzekerd. Door toedoen van de tegenpartij loop je autoschade op. De kosten van herstel bedragen € 300. Deze autoschade kun je gewoon claimen. Jouw verzekeraar vergoedt de schade en verhaalt deze vervolgens op de veroorzaker van de schade. Hierdoor wordt het niet gezien als een claim op de polis, dus kost het jou geen schadevrije jaren.

Informeer bij de verzekeraar wat de gevolgen zijn van een claim

Een stijging van de premie heeft effect op meerdere jaren. Het kost je mogelijk 5 jaren om na een autoschade weer op dezelfde korting uit te komen. Wat de claim jou kost aan extra premie gerekend over meerdere jaren is een lastige berekening. Voor de verzekeraar is het eenvoudig te achterhalen. Wil je weten wat je de komende jaren extra aan premie kwijt bent? Bel de verzekeraar en leg jouw vraag voor. Ook als de schade al uitgekeerd is, kun je er alsnog voor kiezen om de schade toch nog voor eigen rekening te nemen. De uitgekeerde autoschade schadebedrag moet je in dat geval teruggeven aan de verzekeraar.

Is de premie sterk gestegen? Misschien kan het uit om over te stappen naar een andere verzekeraar. Of het uit kan bereken je eenvoudig online.