Meerdere schades in een keer claimen – Mag dat?

23/06/2017
meerdere schades claimen

Het claimen van meerdere schades kan zorgen voor een flink hogere premie. Wat als je meerdere schades in één keer claimt. Gaat dat lukken?

Je hebt een irritant deukje in je autodeur. Met de WA casco autoverzekering ben je er tegen verzekerd, maar je verliest wel 5 schadevrije jaren door de claim. De herstelkosten zelf dragen is een optie, maar de kosten vallen altijd hoger uit dan je vooraf verwacht. Bij meerdere schades kan het wel uit om te claimen.

Is meerdere schades in één keer indienen toegestaan?

Natuurlijk mag je meerdere schades indienen, maar ze worden wel afzonderlijk behandeld. Een bumperschade aan de achterzijde van de auto kun je niet combineren met een schade waarbij de voorzijde van jouw auto in de prak is gereden. Het wordt een ander verhaal als de schade aan de achterbumper door hetzelfde ongeval veroorzaakt is. Dit kan gebeuren als de auto door de klap doorgedrukt is naar achteren of als er een kettingbotsing is ontstaan.

Toch gewoon twee schades als één schade indienen

Bij schade moet je toch al claimen op de verzekering of op de tegenpartij. Waarom zou je niet meerdere schade in één keer claimen? Uiteraard mag dit niet. Verzekeraars hebben er baat bij om dit goed uit te laten zoeken. Dit is de taak van de expert ingeschakeld door de verzekeraar. Een expert kan met zijn of haar deskundigheid indicatief bepalen of een schade een oude schade is of dat het inderdaad een gevolg is van het meest recente ongeval.

Bij blikschade kunnen ze eventueel zien of de deuk er al langere tijd zit. Ook is te achterhalen of een schade veroorzaakt is door een auto of bijvoorbeeld een winkelkarretje. Als de schades volgens de expert verschillende oorzaken hebben, rapporteert de expert de verzekeraar (de opdrachtgever) hierover.

Hoeveel schadevrije jaren verlies je bij een claim door een ongeval?

Bij een ongeval wordt de schade gedragen door de veroorzaker van de schade. Als de tegenpartij de veroorzaker is, kan de schade verhaald worden op diens verzekeraar. Dit kost jou geen schadevrije jaren. Je claimt immers niets op jouw verzekering. Bij het claimen van de schade op de WA casco verzekering, kost het jou wel schadevrije jaren. Het aantal jaren zakt met 5. Als vast staat dat jouw claim betrekking heeft op meerdere schades, verlies je in één keer 10 schadevrije jaren. Dit kan zorgen voor een sterke stijging van de premie in het volgende verzekeringsjaar.

Kleine schades claimen op jouw verzekering kan vaak niet uit. In het geval je het zelf moet betalen, kun je ook schades vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Fixico.nl. Je omschrijft jouw schade en je load een paar foto’s van de schade op. Vervolgens krijg je van meerdere schadeherstellers offertes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief