Autoschade verhalen op de tegenpartij. Wat te doen?

19/11/2015
autoschade

 

autoschade verhalen zonder tegenpartij Een aanrijding is nooit leuk. Nog vervelender is het wanneer uw voertuig schade heeft opgelopen waar iemand anders verantwoordelijk voor is. Als deze autoschade niet onder de dekking van de eigen autoverzekering valt, dient de autoschade verhaald te worden op de tegenpartij.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kan uw verzekeraar dit regelen. Is dit niet het geval? Dan zult u zelf de schade moeten verhalen. We leggen u graag uit hoe u dit kunt doen.

Invullen van het Europees schadeformulier

Bij een aanrijding met autoschade is het van belang dat het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld. Denk hierbij aan de gegevens van de tegenpartij, maar zeker ook aan de gegevens van eventuele getuigen van de aanrijding. Daarnaast is het belangrijk dat er foto’s worden gemaakt van de schade en de situatie. Dit beeldmateriaal kan als bewijsmateriaal dienen tijdens het verhaalproces. Zorg ervoor dat het schadeformulier door beide partijen wordt ondertekend en stuur het formulier naar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

Digitaal schadeformulier via onze speciale Schade App

Download hier onze Schade App.

Download de 112schade app in de appstore  

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Om de autoschade te verhalen op de tegenpartij, moet u eerst de verzekeraar van de tegenpartij of de persoon zelf aansprakelijk stellen. Dit kunt u doen door een brief of e-mail te sturen waarin u duidelijk aangeeft om welke schade het gaat en wat er precies is gebeurd. Het is belangrijk dat u in dit schrijven aantoont dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de geleden autoschade. Stuur daarom ook getuigenverklaringen en foto’s van de aanrijding mee.

Geen gegevens van de dader?

Wat te doen bij autoschade zonder gegevens van de verzekering van de tegenpartij? Als u het kenteken heeft opgeschreven, kan de politie of uw eigen verzekeraar u wellicht helpen om de gegevens te achterhalen. Heeft u helemaal geen gegevens? Dan kunt u de hulp inschakelen van het Waarborgfonds Motorverkeer. Lees hier meer over autoschade verhalen zonder dader.

Weten of u de schade kunt claimen bij het Waarborgfonds?

Uitkomst van de schuldvraag

Nadat de tegenpartij aansprakelijk is gesteld, wordt er gekeken wie schuld heeft aan de aanrijding. Bij de schuldvraag zijn er drie uitkomsten mogelijk:

  • Tegenpartij erkent volledige aansprakelijkheid
    De gehele schade wordt betaald door de verzekering van de tegenpartij.
  • Tegenpartij erkent gedeeltelijke aansprakelijkheid
    Beide partijen moeten hun eigen autoschade betalen of er wordt een schulddeling voorgesteld.
  • Tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid
    U bent zelf aansprakelijk voor de schade of u kunt niet bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit betekent dat de autoschade niet kan worden verhaald op de verzekering van de tegenpartij en dat u zelf de schade zult moeten betalen.

Inschakelen 112schade.nl

Het verhalen van autoschade kan een tijdrovend proces zijn. 112schade.nl kan u bijstaan bij het verhalen van de schade op de aansprakelijke tegenpartij.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief