Autoschade door een obstakel of gebrek op/aan de weg – Wie betaalt?

02/06/2023
obstakel op weg autoschade

Stelt u zich voor dat u op de snelweg rijdt en opeens rijdt u over iets heen, een zogenaamd obstakel op de weg. Of u rijdt door een kuil op de weg. Waar kunt u aankloppen met uw schade?

De wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor de wegen in Nederland. Dat kan het Rijk zijn, maar bijvoorbeeld ook de gemeente of het waterschap. Voor particuliere wegen ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de weg. Bij een gebrek aan het wegdek of iets op de weg kunt u bij autoschade over het algemeen de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade, maar niet altijd.

Wanneer betaalt de wegbeheerder uw autoschade?

U rijdt over een weg en knalt op een betonblok op de weg. Het blok ligt er doordat iemand een vluchtheuvel kapot heeft gereden en de brokstukken zijn blijven liggen. In principe is de wegbeheerder aan te spreken voor de schade aan uw auto. Maar de wegbeheerder kan hier onderuit komen. De beheerder moet namelijk wel op de hoogte zijn van de schade aan de vluchtheuvel. De wegen worden niet 24/7 in de gaten gehouden. Daarom moet de wegbeheerder wel de mogelijkheid gehad hebben om de schade te herstellen. Is de wegbeheerder op de hoogte van het obstakel of gebrek aan de weg, maar komt zij desondanks niet snel in actie? Dan kunt u de autoschade door het obstakel op de weg of gebrek aan de weg bij de beheerder neerleggen. Deze partij heeft dan namelijk de zorgplicht geschonden die voor de wegbeheerder geldt.

Wat zijn de gevolgen als u de autoschade claimt op de autoverzekering?

Met de WA of de WA beperkt casco autoverzekering kunt u een dergelijke schade niet claimen. Bij een aanrijding met dieren geldt overigens een uitzondering in de WA beperkt casco. Deze verzekeringsvorm biedt in dat geval wel dekking. Een aanrijding met een obstakel gaat ten koste van de opgebouwde schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie van de autoverzekering in de komende jaren sterk stijgen.

Hoe zit het met afgevallen lading van een vrachtauto?

Wie schade veroorzaakt, moet ook betalen. Logisch toch? In de praktijk is dat echter niet zo simpel. U moet namelijk wel aantonen wie aansprakelijk is voor het obstakel op de weg. Vaak is er dan ook niemand aan te spreken. De veroorzaker is doorgereden en weet soms niet eens van de schade die hij of zij veroorzaakt heeft. Ook is niet altijd vast te stellen wie de eigenaar is van bijvoorbeeld de band op de weg. Kunt u echter wel bewijzen dat u op de weg schade heeft opgelopen door deze band of een ander onderdeel dat wel afkomstig moet zijn van een ander motorvoertuig, dan is er nog een mogelijkheid een schadeclaim in te dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Gaat het niet om een onderdeel van een motorrijtuig, maar wel iets dat van een voertuig afkomstig moet zijn, bijvoorbeeld omdat het midden op de snelweg ligt waar niemand anders dan motorrijtuigen bij kunnen komen? Ook dan is dit een optie.

Hoe kunt u de verantwoordelijke aansprakelijk stellen voor de autoschade?

U kunt de wegbeheerder of de eigenaar van een voertuig waar het object van af is gevallen schriftelijk aansprakelijk stellen. Zorg er wel voor dat u bewijsmateriaal meestuurt. Let ook goed op uw onderbouwing, waarom u van mening bent dat de verantwoordelijkheid bij een andere partij ligt. U kunt het verhalen van de schade ook uitbesteden aan 112schade.nl. Wij nemen het verhalen van de schade graag van u over.