Wie vult de achterzijde van het schadeformulier in?

11/01/2018
schade-app

Het schadeformulier bestaat uit meerdere vellen. Alles wat geschreven wordt op het voorste vel, drukt door op het achterliggende schadeformulier. Maar hoe zit het met de achterzijde? Wie vult deze in?

Na een ongeval vult u gelijk samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Samen invullen en ondertekenen is belangrijk voor een snelle en eenduidige afwikkeling van de schade door de betrokken verzekeraars. Vervolgens worden de twee schadeformulieren van elkaar afgescheurd. Eén schadeformulier is voor u en de andere geeft u aan de tegenpartij mee.

Hoe zit het met de achterzijde van het schadeformulier?

De achterzijde vult u zonder de tegenpartij in. Dat hoeft u dus niet samen met de tegenpartij door te nemen. Op de achterzijde van het schadeformulier worden onder andere vragen gesteld over met welke snelheid u reed en er wordt bijvoorbeeld gevraagd of u ook een rechtsbijstandsverzekering heeft. Niet alle vragen hoeft u te beantwoorden. Er staan namelijk ook vragen op die niet van toepassing zijn op u of op het ongeval. Aan de hand van de antwoorden kan de verzekeraar zich een beter beeld vormen over het ongeval. Vergeet de ondertekening niet. Zowel aan de voorzijde als op de achterzijde verwacht de verzekeraar een handtekening.

Hoe groot is de schade?

U kunt ook alvast een schatting van het schadebedrag toevoegen op de achterzijde van het schadeformulier. Op basis hiervan kan de verzekeraar bepalen wat de volgende stap is in de schadeafwikkeling. U kunt het schadebedrag laten schatten door een schadehersteller.

Omstandigheden tijdens het voorval

Op het onderste deel van het schadeformulier wordt gevraagd naar een specifiekere beschrijving van de situatie bij de schade. Dit kan belangrijke informatie zijn om te bepalen wie aansprakelijk is voor de schade. Vul dit deel van het formulier zo goed mogelijk in. Details kunnen het verschil maken tussen wel of niet aansprakelijk zijn voor het voorval.

Wie is er naar uw mening verantwoordelijk?

Dit is de laatste vraag op het formulier. Hier kunt u nog aangeven waarom de schuld bij u of bij de tegenpartij ligt. Hier kunt u bijvoorbeeld verzachtende omstandigheden noemen. De tegenpartij kwam bijvoorbeeld van rechts op een gelijkwaardige kruising, maar hij of zij reed veel te hard. Door de verzachtende omstandigheden kan de schuldvraag toch iets anders liggen. Uiteraard moet uw verhaal het verklaarde op de voorzijde niet tegenspreken. Zorg in ieder geval voor een goede toelichting. Is de ruimte hiervoor onvoldoende? Voeg gerust een a4’tje toe met een nadere toelichting.

Het kan eenvoudiger met de Schade-app. Met het beantwoorden van maar een paar vragen kunt u de schademelding al bij de verzekeraar indienen. U kunt ook eenvoudig foto’s toevoegen aan de schademelding. Zo zorgt u ervoor dat de verzekeraar zich een goed beeld kan vormen van de toedracht van de schade.

Lees ook:

Stappenplan zelf schade aan uw auto verhalen

Tegenpartij ontkent de schade – Wat moet je doen?

Is een schadeformulier echt verplicht?

Waarom is de schuldvraag belangrijk bij een autoschade?

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Veel weggebruikers op stap zonder schadeformulier

Is een schadeformulier bindend?

Schadeformulier sturen? Moet dat echt?

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app