Waarom is de schuldvraag belangrijk bij een autoschade?

16/10/2017
autoverzekering wordt het meest gefraudeerd

Bij een autoschade maakt het een groot verschil of jij schuldig bent of de tegenpartij. Waarom schuiven de betrokkenen liever de schuld naar elkaar toe?

Bij het verzekeren van jouw auto maakt het een groot verschil hoe jouw schadeverleden eruit ziet. Jouw schadeverleden wordt namelijk vastgelegd. Ieder jaar dat je niet claimt op de autoverzekering krijg je één schadevrij jaar. Deze geven weer recht op een korting op de autoverzekering. Eén autoschade kan jou 5 schadevrije jaren kosten. Hierdoor stijgt de premie dus vaak juist weer. Het kost je vijf jaren (zonder autoschade) om weer op dezelfde korting uit te komen.

Wat kost een autoschade jou aan premie?

Verzekeraars vertalen schadevrije jaren in een korting op de premie. Hoeveel korting je bijvoorbeeld recht op hebt met 3 schadevrije jaren, kan verschillen per verzekeraar. Hetzelfde kun je zeggen over de stijging van de premie na het melden van een schade. Wat het effect van één schadeclaim is, kunnen wij het eenvoudigst uitleggen aan de hand van een situatieschets.

Voorbeeld:

Je hebt in de afgelopen 6 jaren geen claim ingediend op jouw autoverzekering. Volgens jouw verzekeraar heb je recht op 6 schadevrije jaren. Door een aanrijding door jouw schuld moet je in het opvolgende jaar wel een schade claimen op jouw autoverzekering. Voordat je de schade indiende had je recht op 50% korting. Door de schade zakt jouw korting in het volgende verzekeringsjaar naar 15%. Uitgaande van een WA casco autoverzekering kan de premie per jaar honderden euro’s stijgen.

Jouw auto is WA casco verzekerd

De WA casco autoverzekering keert uit bij autoschade door een aanrijding. Voor de uitkering maakt het niet uit of de schuld bij jou of bij de tegenpartij ligt. Je krijgt het schadebedrag van jouw eigen verzekeraar uitgekeerd. Voor de schadevrije jaren is het wel belangrijk wie als schuldige van de schade wordt aangewezen. Als de schuld bij jou ligt, kost het jou schadevrije jaren. Als de schuld bij de tegenpartij ligt, zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de tegenpartij of op de verzekeraar van de tegenpartij.

Jouw auto is WA of WA beperkt casco verzekerd

In dat geval keert jouw verzekeraar nooit de autoschade aan jouw eigen auto uit. De autoverzekering biedt er namelijk geen dekking tegen. De schade aan de tegenpartij wordt wel uitgekeerd als jij als veroorzaker van de schade wordt aangewezen. Is de tegenpartij de veroorzaker van de autoschade? In dat geval kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor jouw schade. Dat kun je zelf doen, maar je kunt het uiteraard ook aan ons uitbesteden. Wij weten welke wegen bewandeld moeten worden.

De schuldvraag is dus van groot belang bij een autoschade. Met de WA of de WA beperkt casco autoverzekering krijg je de eigen schade niet uitgekeerd als jij de schuldige bent aan het ongeval. Tot overmaat van ramp kost het jou ook schadevrije jaren als jouw verzekeraar de schade van de tegenpartij moet vergoeden.

Lees ook:

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Wie betaalt de schade aan een leenauto?

Wanneer autoschade zelf betalen?

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app