Wie betaalt de schade aan een leenauto?

16/03/2017
auto garage

Je brengt jouw auto naar de garage voor een reparatie. De garagehouder is zo vriendelijk om jou een leenauto mee te geven. Het kan gebeuren dat je de leenauto weer beschadigd inlevert. Wie betaalt de schade en is het te verhalen op een verzekeraar?

Garagebedrijven hebben de auto’s die ze uitlenen meestal WA verzekerd. Vanuit deze verzekering worden schades uitbetaald waarvoor de bestuurder van de auto aansprakelijk is. Schade aan de auto zelf wordt dus niet uitbetaald door de eigen verzekeraar. Het veroorzaken van een schade aan een leenauto kan verhaald worden op de lener van de auto. Toch is het te verzekeren.

Jij leent, jij betaalt

Het is zeer vriendelijk dat de garagehouder jou een auto leent, maar let op. De leenauto is verzekerd voor aansprakelijkheidsschade, maar vaak is de schade aan de auto zelf niet verzekerd door het garagebedrijf. Mocht je toch een schade veroorzaken aan de auto, dan kan het garagebedrijf jou verantwoordelijk stellen voor deze schade. De schade hoeft niet verwijtbaar te zijn. Ook als de auto beschadigd is door vandalisme, is het jouw probleem. Het gaat erom dat je de auto weer inlevert met een schade die er niet aan zat op het moment dat je de auto meenam.

Het risico is te verzekeren

Er zijn mogelijkheden om het risico toch te verzekeren. Het garagebedrijf kan de mogelijkheid om de auto ook casco te verzekeren aanbieden. Hier kan het garagebedrijf dus een bedrag voor in rekening brengen. Het risico is meestal ook verzekerd als jouw eigen auto WA casco verzekerd is. De reden dat je de leenauto hebt moet wel zijn dat jouw eigen auto bij het betreffende garagebedrijf staat voor reparatie of bijvoorbeeld een APK keuring.

Claimen op je eigen WA casco autoverzekering heeft wel gevolgen

Het is een mooi gebaar van autoverzekeraars om de casco-dekking ook aan te bieden voor leenauto’s, maar er is wel een keerzijde. De claim kan wel ten laste gaan van de opgebouwde schadevrije jaren. Hierdoor kan het claimen van een kleine schade vaak niet uit. Door de claim kan de premie voor de autoverzekering namelijk sterk stijgen.

Schade zelf betalen of het garagebedrijf is schappelijk

Bij een schade van een paar honderd euro is er vaak wel een onderlinge oplossing mogelijk. Het garagebedrijf neemt de schade voor lief of je sluit een deal om de schade onderling te verdelen. Maak vooraf wel goede afspraken met het garagebedrijf voordat je de leenauto meeneemt.

Is de schade ook te claimen op een andere verzekering?

Ten onrechte wordt weleens gedacht dat schade aan een leenauto ook te claimen is op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Helaas is dat geen optie. Schade door motorrijtuigen wordt namelijk expliciet uitgesloten in de polisvoorwaarden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief