Schadeformulier sturen? Moet dat echt?

21/12/2017
deuk

Een schadeformulier sturen naar de verzekeraar na een ongeluk is vaak een eis. Maar waar stuurt u het formulier heen? Vaak naar de eigen verzekeraar of uw tussenpersoon, maar zeker niet altijd.

De verzekeraar legt u de verplichting op om bij een aanrijding een schadeformulier in te vullen. Samen met de eventuele tegenpartij vult u deze in. De volgende stap is het insturen van het schadeformulier naar de eigen verzekeraar of uw tussenpersoon. In sommige gevallen doet uw verzekeraar niets voor u. Opsturen naar uw eigen verzekeraar heeft in dat geval ook geen zin. Waar u het formulier heen stuurt leggen wij graag uit.

Hoe is uw auto verzekerd?

Waar u het ingevulde schadeformulier heen stuurt, is afhankelijk van hoe uw auto verzekerd is. Is de auto WA casco verzekerd? In dat geval stuurt u het schadeformulier altijd naar de eigen verzekeraar of uw tussenpersoon. Binnen deze verzekeringsvorm keert de verzekeraar namelijk de eigen schade uit. Bij de twee beperktere verzekeringsvormen (WA en de WA beperkt casco) kunt u het schadeformulier naar de verzekeraar van de tegenpartij sturen als de schade zonder twijfel door de tegenpartij veroorzaakt is.

U bent de veroorzaker van de schade

Vaak is er geen discussie over wie de schuldige is bij een ongeval. Ligt de schuldvraag duidelijk bij u? Stuur het schadeformulier naar de eigen verzekeraar. Ook als de schuldvraag niet duidelijk is stuurt u het formulier naar de eigen verzekeraar. De verzekeraars vechten onderling uit wie wat betaalt.

Wie vergoedt de schade?

Waar u het schadeformulier heen stuurt is een andere vraag dan de vraag wie de schade vergoedt. De veroorzaker van de schade betaalt, maar zo eenvoudig is het helaas vaak niet. Meerdere betrokkenen kunnen deels de schuld dragen. Het vaststellen van de schuldvraag is een lastige. Om de schuldvraag helder te krijgen wordt uitgegaan van de informatie uit het schadeformulier. Om deze reden is het belangrijk om het formulier door beide betrokkenen te laten ondertekenen.

De schade verhalen op de tegenpartij

Met de WA of de WA beperkt casco keert de eigen verzekeraar uw schade niet uit. Schade door een ongeval is namelijk niet meeverzekerd. U kunt wel de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schade. Dit kan de rechtsbijstandsverzekering voor u doen. Heeft u deze niet? U kunt 112schade.nl inschakelen voor het verhalen van de schade. Hiervoor worden u geen kosten in rekening gebracht. De veroorzaker van de schade betaalt de rekening.

Ken u de Schade-app al? Dit is een online schadeformulier die het melden van schade vereenvoudigd. U krijgt minder vragen te beantwoorden en u kunt eenvoudig foto’s aan de schademelding toevoegen. Met één druk op de knop kunt u de schade melden bij de verzekeraar. Eenvoudiger en veel sneller dus.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Invullen schadeformulier. Ben ik voertuig A of B?

Is een schadeformulier echt verplicht?

Is een schadeformulier bindend?

 

 

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app