Schade veroorzaakt door tegenpartij? Hoe verhaal je de schade?

28/09/2017
aansprakelijkheid versturen

De WA autoverzekering keert niet uit bij eigen autoschade. Je moet bij de tegenpartij zijn. Alleen aansprakelijkheidsschade veroorzaakt met de auto wordt uitgekeerd. Wat nu als door toedoen van iemand anders jouw auto beschadigd raakt? Hoe kun je de schade verhalen op de veroorzaker?

Jij rijdt keurig op een voorrangsweg en ineens rijdt een auto jou aan. De schuldvraag is in dit geval niet ingewikkeld, maar hoe krijg je de schade gecompenseerd? Jouw eigen autoverzekering doet niets voor jou omdat je WA verzekerd bent. Het is dus aan jezelf om de veroorzaker aansprakelijk te stellen en de schade te verhalen op de veroorzaker of op de verzekeraar van de veroorzaker.

Heb je samen met de veroorzaker een schadeformulier of schadeapp ingevuld?

Een schadeformulier of een schadeapp kun je samen met de veroorzaker van de schade invullen. Laat dit niet achterwege, want hierin kunnen onmisbare gegevens staan die je nodig hebt voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. In plaats van het zelf doen kunnen wij van 112schade.nl je hierbij helpen en het verhaal van je schade volledig overnemen.

Hoe kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen?

Dit kun je doen met een aansprakelijkstelling. Hier kun je standaardbrieven voor vinden. Het enige wat je nog moet doen is het invullen van de gegevens van jezelf en de tegenpartij en gegevens over het ongeval. Deze stuur je naar de tegenpartij. Als de schade aan jouw auto is veroorzaakt door een ander motorrijtuig, kun je ook de verzekeraar van het motorrijtuig rechtstreeks aansprakelijk stellen. Maak ook gelijk een inschatting van de hoogte van het schadebedrag. Dit kun je laten doen door een herstelbedrijf. Stuur ook de gegevens van de eventuele getuigen mee.

Wordt aansprakelijkheid erkend?

In de meest ideale situatie is het voldoende om de gezamenlijke schadeaangifte en een aansprakelijkheidsstelling te sturen naar de tegenpartij. De verzekeraar van de tegenpartij regelt eventueel nog een expertise om de schade aan jouw auto vast te stellen en er wordt uitgekeerd. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Er kan discussie ontstaan over de toedracht van de schade of volgens de tegenpartij ben je (deels ook) zelf aansprakelijk voor de schade. In dat geval wordt het touwtrekken tussen beide partijen. Dan is het lastig opboksen tegen een verzekeraar die vaker met dit bijltje heeft gehakt.

Je kunt het verhalen van de schade het beste overlaten aan de rechtsbijstandverzekeraar. Als je deze niet hebt, kunnen wij jou verder helpen. 112schade.nl verhaalt de schade uiteindelijk kosteloos voor jou bij de tegenpartij. De kosten worden namelijk gedragen door de veroorzaker van de schade. Op deze manier heb jij professionele ondersteuning en zorgen wij ervoor dat jij jouw schade uitgekeerd krijgt.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Uitlenen van de auto – Wat gebeurt er bij schade?

Wat is een aansprakelijkstelling?

Meerdere schades in een keer claimen – Mag dat?

Tegenpartij ontkent de schade – Wat moet je doen?

Wat mag je bij schade van jouw verzekeraar verwachten?

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app