Wat mag je bij schade van jouw verzekeraar verwachten?

26/07/2017
Invullen schadeformulier. Ben ik voertuig A of B?

Een verkeersongeval raak je waarschijnlijk niet vaak bij betrokken. Het is dus even schakelen als je net een ongeluk hebt gehad. Wat moet je doen en wat mag je van jouw verzekeraar verwachten?

Direct na een ongeluk vul je samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier of de schade-app in. In sommige gevallen is het een ongeval met een grotere impact. In dat soort gevallen kun je gebruik maken van het alarmnummer van de verzekeraar. Het telefoonnummer staat op de groene kaart. Dit doe je bijvoorbeeld als je niet meer verder kunt rijden met de auto, of gewoon als je hulp of advies nodig hebt. Jouw verzekeraar doet namelijk meer dan alleen maar schades regelen en uitkeringen verrichten.

Wat doe je direct na het ongeval?

Bij letsel schakel je natuurlijk eerst de hulpinstanties in via het telefoonnummer 112. Is dat niet nodig? Dan doe je er verstandig aan om gelijk foto’s te maken van de situatie met jouw mobiele telefoon. Doe dat alleen als de verkeersveiligheid het toe laat. Nu kun je samen met de tegenpartij de schademelding in orde maken. Er kunnen veel situaties zijn waarin je hulp nodig hebt. Er kan bijvoorbeeld onenigheid ontstaan over de toedracht van de schade. Zorg er in ieder geval voor dat je de gegevens van de tegenpartij opschrijft. Schrijf het liefst ook nog gegevens van getuigen op. Deze kunnen van grote waarde zijn voor de afwikkeling van de schade.

Wanneer neem je contact op met de verzekeraar?

Op de groene kaart staat het alarmnummer van de verzekeraar, maar ook met vragen over wat je het beste kunt doen na een ongeval kun je bij ze terecht. Zie het als een hulplijn van de verzekeraar. Zij zorgen er eventueel voor dat de auto wordt afgesleept en dat jij en jouw passagiers weer thuis komen.

Zorgt de verzekeraar voor het repareren van de schade?

Wat de verzekeraar voor jou gaat doen is afhankelijk van hoe de auto verzekerd is. Ben je WA casco (all risks) verzekerd? In dat geval keert jouw eigen verzekeraar de schade uit, en verhaalt het bedrag eventueel weer op de tegenpartij. In beperktere verzekeringsvormen keert jouw verzekeraar jouw schade door het ongeval niet uit. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, kun jij je rechtstreeks wenden tot de verzekeraar van de tegenpartij. Hierin doet jouw verzekeraar niets.

Je kunt het verhalen van de schade op de tegenpartij aan ons overlaten. Wij verhalen de schade kosteloos. Uiteraard is het niet gratis, maar de rekening leggen wij neer bij de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. Jij krijgt vervolgens het schadebedrag uitgekeerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief