Zoek getuigen na een autoschade

18/08/2016
getuigen

Bij een autoschade ontstaat er achteraf vaak discussies over de schadetoedracht en over de omstandigheden bij het ontstaan van de schade. Als het jouw woord tegen het woord van de tegenpartij is, kan een verklaring van getuigen uitkomst bieden. Het kunnen passagiers zijn bij jou in de auto, maar ook mensen die het ongeval hebben gezien.

Het maakt voor automobilisten een groot verschil wie de schuldige is aan een autoschade. Ten eerste geeft het claimen van de autoschade op jouw autoverzekering in de toekomst recht op een lagere korting op de premie. Dit effect kun je meerdere jaren achtereen blijven merken. Ten tweede kan het ook het verschil maken tussen de schade uitgekeerd krijgen of juist niet uitgekeerd krijgen. Raak je betrokken bij een auto-ongeluk waarbij je niet de veroorzaker van de schade bent? Ga na of er getuigen zijn.

Een getuigenverklaring kan het verschil maken

Door samen met de tegenpartij een schadeformulier in te vullen, kunnen jullie voor de verzekeraars inzicht verschaffen in wat er gebeurd is. In veruit de meeste gevallen zal dit voldoende zijn om de schade af te wikkelen, maar niet altijd. Er kan een verschil in interpretatie van de ingevulde gegevens ontstaan. De tegenpartij kan ook proberen om de schuld van de schade bij jou neer te leggen. Als je één of meerdere getuigen in de auto hebt, kan dit het verschil maken. Tenminste, als zij jouw verhaal kunnen bevestigen. Dit kan met een zogenaamde getuigenverklaring. Klik hier voor een voorbeeld van een getuigenverklaring.

Getuigen opsporen

Als je niet weet of er getuigen zijn van het ongeval, kun je ook op zoek gaan naar getuigen. Is de autoschade bijvoorbeeld ontstaan vóór een appartementencomplex? Informeer bij de bewoners of ze iets gezien hebben. Is het vóór een winkel gebeurd? Vraag aan de personeelsleden of ze iets gezien hebben. Laat ze op schrift verklaren wat ze gezien hebben. De getuige kan de situatie van de autoschade nog beter overbrengen door ook nog een situatieschets te maken, zoals op het schadeformulier gebruikelijk is.

Probeer uit voorzorg altijd een getuige te vinden

Na een schade door toedoen van de andere partij, kun je het beste al een getuige aanspreken. Vraag om naam en telefoonnummer. Deze gegevens kunnen later nog weer van pas komen. Ook handig is het om namen van bedrijven op passerende bestelbusjes te onthouden. Later kun je via het betreffende bedrijf proberen om alsnog getuigen op te trommelen.

Heel veel onduidelijkheden bij een autoschade kunnen weggenomen worden door het schadeformulier goed in te vullen. In de stress van het moment worden er vaak zaken vergeten. De oplossing is om na een ongeval rustig de tijd te nemen om het schadeformulier in te vullen. Fout invullen kan de aansprakelijkheid voor de schade onterecht bij jou neerleggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief