Tegenpartij ontkent de schade – Wat moet je doen?

21/09/2017
politie

Het komt vaak voor. Jouw geparkeerd staande auto wordt aangereden door een passerende auto. Als je het geluk hebt dat je er net getuige van bent, kun je er nog iets tegen doen. Wat als je het niet hebt gezien en je weet niet wie de tegenpartij is?

Doorrijden na een aanrijding is strafbaar. Toch gebeurt het vaak. Doorrijders hebben vaak dezelfde smoes, namelijk “Ik heb niets gemerkt”. Ze zullen het eerst ontkennen. Dat komt door de grote financiële belangen. Door het veroorzaken van een schade moet de veroorzaker van de schade namelijk claimen op de autoverzekering. Dit kan zorgen voor een forse premieverhoging de komende jaren.

Wat kun je doen als de tegenpartij de schade ontkent en jou de schuld geeft?

Er zijn verschillende situaties mogelijk. Laten we eerst van de situatie uitgaan dat de vermoedelijke veroorzaker bekend is. Je rijdt bijvoorbeeld keurig rechts van de weg. Een tegenligger moet om een geparkeerd staande auto heen en raakt jouw zijspiegel. Er kan nu discussie ontstaan over de toedracht van de schade. De tegenpartij claimt bijvoorbeeld dat juist jij op de verkeerde weghelft reed. Dit soort meningsverschillen kunnen zorgen voor lastige discussies. Dit is op te lossen door getuigen. Een passagier in jouw auto kan jouw verhaal beamen. Een getuigenverklaring van een toevallige passant heeft meer waarde dan bijvoorbeeld een getuigenverklaring van jouw partner.

De tegenpartij is inmiddels gevlogen

Het kan ook gebeuren dat de veroorzaker van een ongeval er tussenuit knijpt. Als de schade veroorzaakt is door een motorrijtuig is de dader te achterhalen aan de hand van het kenteken. Dat gaat jou zelf niet lukken, maar de politie wel. Doe aangifte bij de politie en zij zorgen ervoor dat de veroorzaker van het ongeval wordt aangesproken. Ook in dit geval is het weer belangrijk om getuigen te hebben. Anders wordt het misschien jouw verhaal tegen het verhaal van de tegenpartij. Jij eist iets, dus jij moet maar bewijzen dat de andere partij de schade veroorzaakt heeft.

Maak foto’s van de situatie bij de schade

Foto’s kunnen veel zeggen over de toedracht van de schade. Daar heb je weinig aan als de tegenpartij gevlogen is, maar als er discussie ontstaat over de toedracht van de schade, kunnen foto’s het echte verhaal onthullen. Aan hoe de auto’s op de weg staan kun je al veel aflezen. Of hoe de wielen staan zegt ook iets. Als de discussie hoog oploopt, kun je het beste de politie inschakelen. Op deze manier kun je voorkomen dat het escaleert. Ook in dit geval kunnen getuigen weer de doorslag geven.

Een dashcam in de auto plaatsen kan bij een ongeval duidelijkheid verschaffen. Je ziet ze ook steeds vaker in auto’s, mogelijk is het over een aantal jaren zelfs gebruikelijk. De beelden maken het eenvoudiger om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.