Dashboardcamera ingezet voor verzekeringsfraude in Rusland

11/04/2013
dashboardcamera

Bijna één miljoen Russen hebben een dashboardcamera, zodat ze zo veel mogelijk bewijs hebben als er iets mis gaat op de weg. YouTube staat vol met dit soort video’s van verkeersongelukken.

Slechte wegen

De wegen in Rusland zijn van zeer slechte kwaliteit. Door de lange en koude winters zijn veel wegen flink beschadigd, wat het rijden bemoeilijkt. Een van de redenen dat zoveel Russen een dashboardcamera hebben is omdat ze de politie wantrouwen. Het komt vaak voor dat de verkeerspolitie automobilisten afperst wanneer ze aan de kant worden gezet. De camera dient om de automobilisten te beschermen.

Aleksei Dozorov, lid van een groep automobilisten die zich verzet tegen de corruptie bij de verkeerspolitie, zegt dat je beter in je auto kan stappen zonder broek, maar nooit zonder dashboardcamera. “Als je alles opneemt, inclusief gesprekken met de verkeerspolitie, bespaar je ontzettend veel geld,” aldus Dozorov.

Georganiseerde misdaad

Ook wordt er door de georganiseerde misdaad in Rusland miljoenen verdiend door het plegen van verzekeringsfraude met behulp van de dashboardcamera. Auto-ongelukken worden in scène gezet of er worden beschadigde auto’s gebruikt als bewijs voor het ongeluk. Door de video-opnames hebben ze bewijs, terwijl deze ongelukken nooit echt zijn gebeurd.

Schadevergoeding via dashboardcamera

Het maken van opzettelijke ongelukken wordt ook vaak door Russische criminelen gebruikt om schadevergoeding te eisen. Er wordt bijvoorbeeld iemand ingehaald met de auto en dan wordt er flink hard op de rem getremd. Na de aanrijding eisen de criminelen een schadevergoeding.

Aangezien dit een bekend fenomeen is in Rusland, betalen autoverzekeringsmaatschappijen daarom niet meer zonder dat de verzekerde een goede reden heeft. De enige manier voor automobilisten om hun auto te beschermen is door het afsluiten van een peperdure autoverzekering. Worden ze aangereden dan bestaat er namelijk grote kans dat de dader doorrijdt of dat deze liegt over de oorzaak. De videobeelden die zijn opgenomen met de dashboardcamera’s dienen vaak als bewijs in rechtszaken. Mondelinge verklaringen worden niet meer geaccepteerd door de Russische rechters.

Schadevergoeding eisen

In Nederland komen deze praktijken vrijwel niet voor. Mocht u slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeluk dan kunt u de schade mogelijk verhalen op de dader. 112schade.nl neemt kosteloos de verhaalsactie voor u in behandeling.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact