Politie inschakelen bij een ongeval in het verkeer?

16/05/2017
Politie inschakelen bij een ongeval in het verkeer?

Na een ongeval hebben betrokkenen vaak de neiging om de politie erbij te roepen. Voor een ongeval met alleen blikschade hoeft het niet. Sterker nog, ze komen niet assisteren als jullie het onderling kunnen afwikkelen. In sommige gevallen moet je juist de politie wel inschakelen.

Direct na een ongeluk zit de schrik er flink in. Het is even schakelen en je moet bepalen wat jou nu te doen staat. Vroeger was het gebruikelijk om de politie in te schakelen bij een verkeersongeluk. Nu krijg je bij een melding te horen dat ze niet komen opdraven voor een klein ongeval. De prioriteiten liggen nu anders en het komt natuurlijk ook door krapte aan agenten.

Wanneer schakel je de politie wel in?

Bij een noodsituatie bel je 112. De melding wordt ook doorgezet naar de politie. Bij letsel schakel je altijd de politie in. Ook als niet direct duidelijk is of er sprake is van letsel schakel je ze in. Een zwaar ongeval zorgt vaak voor een bedreiging voor de verkeersveiligheid. Bijvoorbeeld bij een ongeval in de spits op een autosnelweg kun je beste ook de politie inschakelen. Het ongeval kan namelijk zorgen voor gevaarlijke toestanden op de weg. Bij twijfel kun je het beste het alarmnummer (112) bellen. Als er geen spoed is, kun je bellen met nummer 0900-8844.

Een proces verbaal geeft duidelijkheid over de schadetoedracht

Het wel inschakelen van de politie kan bij schade een groot voordeel opleveren. Ze kunnen namelijk een proces verbaal opmaken waaruit blijkt wie aansprakelijk is voor de schade. Je kunt gelukkig op een andere manier de situatie bij de schade goed vastleggen. Dit doe je door het schadeformulier samen met de tegenpartij in te vullen. Door het plaatsen van een handtekening is het schadeformulier vaak voldoende om onomstotelijk vast te stellen bij wie de aansprakelijkheid van de schade ligt. Tegenwoordig kan het natuurlijk ook via de schade-app.nl.

De politie alsnog inschakelen bij een meningsverschil?

Op het schadeformulier of via de app is het de bedoeling dat betrokkenen met één verhaal komen. Het formulier of de melding via de app wordt namelijk ondertekend. In het geval jullie niet op één lijn liggen heeft het inschakelen van de politie geen zin. Zij zijn er namelijk niet bij geweest. De oplossing is om ieder een eigen schadeformulier in te vullen. Het is vervolgens aan de verzekeraars om uit te vechten wie de aansprakelijkheid voor de schade draagt. Natuurlijk kun je de politie wel inschakelen als het niet bij een meningsverschil blijft.

Weet je niet wat je met de situatie aan moet? Je bent er natuurlijk vrij in om contact op te nemen met de politie. Gebruik het alarmnummer alleen in een noodgeval, maar het nummer 0900-8844 kun je natuurlijk altijd bellen om de situatie voor te leggen.

Lees ook:

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Autoschade verhalen

Na ernstig ongeval opstellen proces-verbaal verplicht

Wat te doen bij een ongeval? 5 tips

Wat wordt er van mij verwacht bij autoschade?

Zoek getuigen na een autoschade

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief