Wat te doen bij een ongeval? 5 tips

29/11/2016
schade-app

Bij een ongeval is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Je moet voorkomen dat de schuld voor het ongeval niet later alsnog in jouw schoenen wordt geschoven. Met onze tips gaat jou dat niet overkomen.

Bij een ongeval tussen motorrijtuigen spelen er grote financiële belangen. Het maakt voor jouw portemonnee nogal verschil of jij of de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval. Vooral als je geen getuigen in je auto hebt, moet je alert zijn. Waar moet je op letten en wat kun je het beste doen?

Tip #1: Zorg voor getuigen

Uit het schadeformulier blijkt in de meeste gevallen duidelijk wie er aansprakelijk is voor het ongeval, maar soms is er achteraf discussie over details. Is er een getuige van het ongeval? Spreek deze voor de zekerheid aan. Probeer zijn of haar telefoonnummer te krijgen. Meestal zal je het niet nodig hebben. Als er toch nog onenigheden zijn tussen jou en de tegenpartij, kun je de getuige inschakelen. Een getuige is vooral belangrijk als er niet gelijk een schadeformulier wordt ingevuld. Dit zorgt namelijk vaak voor meningsverschillen.

Tip #2: Maak foto’s van de situatie

Vaak ontstaat er achteraf discussie over de exacte toedracht van de schade. Foto’s gemaakt gelijk na het ongeval zijn een duidelijk bewijs. Maak vanuit verschillende posities een foto, zodat ook duidelijk is wie op welke plek staat. Hiermee kun je later bijvoorbeeld aantonen dat je inderdaad van rechts kwam. Een tip om te onthouden!

Tip #3: Vul samen een schadeformulier in

Je bent onderweg en hebt waarschijnlijk haast. De neiging is groot om telefoonnummers uit te wisselen en het schadeformulier later een keer in te vullen. Doe dat niet! Zeker als je zeker weet dat jij niet de aansprakelijke bent voor het ongeval. Je moet vertrouwen hebben in de mens, maar om alle discussie te voorkomen kun je beter het schadeformulier gelijk invullen. Zorg dus altijd voor een schadeformulier in jouw auto. Het kan tegenwoordig ook met een app. Een voorbeeld hiervan is de app van schade-app.nl. Oefen met de app wel thuis een keer op je gemak.

Tip #4: Denk om het vermelden van de toedracht

De voorkant van het schadeformulier moet door beide  betrokkenen worden ingevuld. Wat vaak wordt vergeten is de middelste verticale balk waar boven staat: “Toedracht”. Dit is een belangrijk onderdeel van het formulier. Door het zetten van een kruisje geeft je aan wat de situatie was van de beide motorrijtuigen. Het maakt voor de schadeafwikkeling namelijk nogal verschil of jouw auto stil stond of achteruit reed. Zorg ook voor ondertekening van beiden aan de voorkant. De achterkant kun je later thuis wel invullen.

Tip #5: Erken geen aansprakelijkheid

Het is aan de verzekeraars om uit te vechten wie aansprakelijk is voor de schade. Het kan gebeuren dat jij denkt dat je aansprakelijk bent, maar het toch niet bent. Je verzwakt de positie van jouw verzekeraar als je de aansprakelijkheid al hebt erkend.

Ben je WA of WA beperkt casco verzekerd en moet de schade op de tegenpartij verhaald worden? Dan hebben we nog een tip voor jou. Je kunt 112schade.nl inschakelen voor het verhalen van de schade. Wij helpen jou om jouw schade vergoed te krijgen. De kosten die wij maken verhalen wij ook op de tegenpartij. Voor jou is het dus kosteloos.

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief