Na ernstig ongeval opstellen proces-verbaal verplicht

08/03/2013

OngevalVanaf vandaag moet de politie bij elk ernstig ongeval een proces-verbaal van aanrijding opstellen. Zo stelt minister Opstelten van veiligheid en justitie in een brief aan de Stichting Processen Verbaal (SPV).

Gebrekkige registratie bij ongeval

Samen met het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en nog een aantal andere organisaties heeft de Stichting Processen Verbaal eind januari een brandbrief geadresseerd aan de minister. In deze brief werd om aandacht gevraagd voor de gebrekkige registratie van ongevallen in het verkeer. Het gevolg van deze gebrekkige administratie is onvrede en onbegrip bij slachtoffers en leidt zelfs tot onnodig schrijnende situaties bij de afhandeling van schades. De briefschrijvers hebben de minister gevraagd om een snelle verbetering van de situatie.

Opstelten belooft dat politieagenten worden geïnstrueerd over het goed registreren van ongevallen. De directeur van de Stichting Personenschade Instituut van Verzekeraars, Theo Kremer, geeft aan blij te zijn met de toezegging van minister Opstelten. “Verzekeraars moeten zich volgens de Gedragscode Behandeling Letselschade binnen drie maanden uitlaten over de aansprakelijkheid. Het spreekt denk ik voor zich dat een snel beschikbaar en volledig proces-verbaal het voor verzekeraars makkelijker maakt om die afweging te maken, zodat ze ook sneller de schade kunnen afhandelen.”

Verder benadrukt Opstelten in zijn brief aan de SPV dat in 2013 de ongevalsregistratie van de politie op orde komt. De zogenoemde BasisVoorziening Informatie van de politie zal worden aangepast. Hierdoor wordt de registratie van verkeersongevallen niet alleen centraal, maar ook vollediger. Ook gaat de nationale politie informatie – en instructiemateriaal opstellen zo stemt Opstelten toe in zijn brief.

Verhalen van schade op de dader

Slachtoffers van een aanrijding of verkeersongeval kunnen bij 112schade.nl terecht. Geheel kosteloos nemen wij de verhaalsactie voor u in behandeling.  Ook wanneer u problemen ondervindt met het verhalen van de schade op de dader.

  • Volledig kosteloos
  • Voorschieten reparatiekosten
  • Gratis vervangend vervoer
  • 24/7 dossier inzage
  • Persoonlijk contact