Wat is een aansprakelijkstelling?

01/11/2016
aansprakelijkstelling

Een aansprakelijkstelling gebruikt u om de veroorzaker van een schade aansprakelijk te stellen. Maar hoe pakt u dat aan? Hoe stelt u de veroorzaker van de schade aansprakelijk en hoe kunt u een schadevergoeding afdwingen? De eerste stap is een aansprakelijkstelling, maar er komt nog meer bij kijken.

Recht hebben op een schadevergoeding wil nog niet zeggen dat u de schadevergoeding ook krijgt. Ook na het sturen van een aansprakelijkstelling bent u vaak nog niet klaar.

Heeft u schade? Stel de tegenpartij aansprakelijk

Stel, u wordt van achteren aangereden op de openbare weg. De achterliggende partij kon niet op tijd remmen en een kop-staartbotsing was onvermijdelijk. Als uw auto WA casco verzekerd is, draagt uw verzekeraar de schade aan uw auto. Daarna verhaalt de verzekeraar de schade weer op de verzekeraar van de tegenpartij. Bent u beperkter verzekerd? In dat geval keert uw verzekeraar niets uit. De schade aan uw auto moet vergoed worden door de verzekeraar van de tegenpartij. Met een aansprakelijkstelling kunt u uw claim indienen bij de tegenpartij of de verzekeraar. Het aansprakelijk stellen doet u schriftelijk.

Hoe ziet een aansprakelijkstelling eruit?

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij klinkt eenvoudig, maar hoe doet u dat precies? Online vindt u verschillende voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken. Daar hoeft u nog maar enkele punten in te vullen, zoals de gegevens van de tegenpartij, de datum van het ongeval en de plaats waar het gebeurd is. Deze stuurt u naar de verzekeraar van de veroorzaker van de schade. Bij voorkeur verstuurt u de brief aangetekend. Het hoeft geen ingewikkelde brief te zijn, maar het is wel belangrijk om een duidelijke aansprakelijkstelling te maken. Anders vertraagt u de afwikkeling.

Zorg voor een goede onderbouwing

Bij verkeersschades is het belangrijk om uw verhaal goed te onderbouwen. U wilt voorkomen dat het uw verhaal tegen het verhaal van de tegenpartij wordt. Naast de aansprakelijkstelling moet u eigenlijk ook met bewijs komen om uw verhaal te onderbouwen. Dit kunnen getuigen zijn, maar bijvoorbeeld ook foto’s of een politierapport. Zonder een goede onderbouwing is de kans van slagen kleiner. Vergeet niet dat het om grote financiële belangen gaat. De tegenpartij is er dus bij gebaat om de aansprakelijkheid bij u neer te leggen.

Wat zijn de volgende stappen?

Er zijn tientallen scenario’s te bedenken voor het verloop na de aansprakelijkstelling. De volgende stap is afhankelijk van het verweer van de tegenpartij. Verzekeraars zijn goed in het ontmoedigen van het verhaalproces. U moet goed weten wat uw rechten zijn.

Besteed het verhalen van de schade uit

Een aansprakelijkstelling sturen is niet zo complex, maar daarna begint het pas. Het verhalen van uw schade kunt u beter  uitbesteden aan 112schade.nl. Wij verhalen de schade voor u en nemen u het werk uit handen. Klik hier voor meer informatie.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief