Schade door gladheid – Alleen de WA casco verzekering biedt dekking

18/01/2017
schade door gladheid

Het kan de beste overkomen. Je rijdt op de openbare weg en door gladheid raak je van de weg. Dat kan een grote kostenpost worden. Met de juiste autoverzekering is de schade nog te overzien.

Het KNMI geeft een kleurcodering af bij kans op gladde wegen. Bij code geel moet je alert zijn. Code oranje bedoelen ze mee: wees voorbereid. De meest ernstige codering is code rood. De verwachting is in dat geval dat het extreme weer een grote impact gaat hebben op de samenleving. Door de codes heb je een indicatie wat je kunt verwachten, maar het zegt niet alles.

Ben je verzekerd bij schade door gladheid?

Dat ligt er aan hoe je auto verzekerd is. De WA en de WA beperkt casco verzekeringen bieden geen dekking. De WA casco wel. Vaak ontstaat er verwarring over de WA beperkt casco. Deze biedt namelijk dekking tegen schade door bepaalde soorten van extreem weer. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om stormschade en hagelschade. Maar bij het deelnemen aan het verkeer bestaat er geen dekking als je door extreem weer schade aanricht met je auto. Hiervoor moet je WA casco verzekerd zijn.

Kan ik de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Gladheid kun jij niets aan doen. De wegbeheerder mogelijk wel. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het wegdek. Helaas ligt het niet zo eenvoudig. Je kunt het proberen, maar de kans van slagen is klein. Als er gladheid wordt verwacht, gaat de wegbeheerder strooien. Ze kunnen helaas niet garanderen dat de wegen niet meer glad zijn. Dat kun je ook onmogelijk van ze verwachten. Bij een code oranje of rood ben je zelf ook verantwoordelijk voor de schade. Je was immers gewaarschuwd voor de  mogelijke gladheid.

Winterbanden geven een schijnzekerheid

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden veiliger dan zomerbanden, maar overschat het effect niet. Je kunt nog steeds doorglijden bij een glad wegdek. Winterbanden kunnen de kans op een ongeval door gladheid zelfs vergroten. Dit komt doordat er teveel wordt verwacht van deze banden. De remweg is korter in vergelijking met zomerbanden, maar het blijft gevaarlijk bij winterse omstandigheden.

Toch maar kiezen voor de WA casco verzekering?

Voor oudere auto’s wordt er vaak gekozen voor een goedkopere verzekeringsvorm. Het gevolg is wel dat je schade aan jouw eigen auto vaak niet kunt claimen op je eigen autoverzekering. Bij het verzekeren van je auto moet je een weloverwogen keuze maken. Niet kiezen voor de meest uitgebreide WA casco verzekering heeft tot gevolg dat je bij een ongeval niet je eigen schade vergoed krijgt. Daar staat een lagere verzekeringspremie tegenover. Het is een kwestie van de risico’s afwegen.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Eenzijdig ongeval – Wat zijn de gevolgen?

Wat zijn de gevolgen bij een ongeluk met wegmeubilair?

Wat mag je bij schade van jouw verzekeraar verwachten?

Klein deukje claimen? Vraag meerdere offertes aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief