Eenzijdig ongeval – Wat zijn de gevolgen?

12/10/2016
deuk

Bij een eenzijdig ongeval is er vooral schade aan je eigen motorrijtuig, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Wat zijn de gevolgen voor de verzekering en wordt de schade door de verzekeraar uitgekeerd?

Bij een eenzijdig ongeval kun je bijvoorbeeld denken aan het achteruitrijden tegen een paal of een stuurfout waardoor je de vangrail raakt. De term eenzijdig wil nog niet zeggen dat je door het ongeval geen schade aanricht aan anderen. Als je met je auto tegen de vangrail botst, moet de schade aan de vangrail betaald worden door de autoverzekeraar. Er kunnen dus wel meerdere partijen bij betrokken zijn, ondanks dat er wordt gesproken over een eenzijdig ongeval.

Wat betaalt de verzekeraar bij een eenzijdig ongeval?

Je bent verplicht om een motorrijtuig dat op je naam staat te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Is er met het eenzijdige ongeval schade aangericht aan bezittingen van anderen? Dan wordt deze schade verhaald op de WA verzekering. De schade aan jouw motorrijtuig kun je op jouw verzekering verhalen als je de meest uitgebreide motorrijtuigenverzekering hebt, de zogenaamde WA casco verzekering.

Wat zijn de gevolgen van de schadeclaim?

Zowel de aansprakelijkheidsschade als de schade aan jouw motorrijtuig gaan wel ten koste van je schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie voor jouw verzekering stijgen in het aankomende verzekeringsjaar. Door deze terugval in schadevrije jaren kan het vaak niet uit om kleine schades te claimen. Schades van een paar honderd euro gaan jou de komende jaren mogelijk meer aan extra verzekeringspremie kosten. Bij een omvangrijke schade kan het claimen wel uit. Voor schade aan wegmeubilair kan de wegbeheerder de verzekeraar aanspreken voor de kosten van het herstellen van de schade. Ook is er vaak een eigen risico verschuldigd bij het claimen op de autoverzekering. Ook bij een eenzijdig ongeval.

Hoe zit het met een (bijna) botsing met dieren?

Je rijdt op de autoweg en ineens steekt er een hert over. Hoe je gaat reageren beslis je in een fractie van een seconde. Met een beetje geluk kun je het dier ontwijken, maar door de manoeuvre kun je bijvoorbeeld wel een boom raken. In dat geval is er sprake van een eenzijdig ongeval. Nu ontstaat er een bijzondere situatie. Als je het dier had geraakt, was jouw schade verzekerd op de WA beperkt casco verzekering. Door deze schade verlies je geen schadevrije jaren. Nu heb je het dier niet geraakt, maar ben je door het uitwijken tegen een boom gekomen. Deze schade is niet verzekerd op de WA beperkt casco, maar op de WA casco. Deze schade gaat wel ten laste van de schadevrije jaren. Een bittere pil als je motorrijtuig WA beperkt casco verzekerd is.

Lees ook:

Autoverzekering – Is vandalisme verzekerd?

Aanrijding met een loslopend dier – Wie betaalt?

Wie betaalt de schade aan een leenauto?

Schade door een slecht wegdek! Wie betaalt?

Wanneer autoschade zelf betalen?

Zoek getuigen na een autoschade

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief