Aanrijding met een loslopend dier – Wie betaalt?

25/08/2016

Bij een aanrijding wordt de verantwoordelijke  voor de schade aansprakelijk gesteld, maar wat als het een loslopend dier is? Hierbij is het de vraag of het dier de verantwoordelijkheid is van iemand. Een aanrijding met een loslopend dier wordt door twee van de drie soorten autoverzekeringen vergoed. Wat moet je doen na een aanrijding met een loslopend dier?

In de bebouwde kom gaat het vaak om aanrijdingen met huisdieren. In meer natuurlijke gebieden zal er eerder sprake zijn van overstekend wild. Prioriteit nummer één is om het leed voor dieren en mensen zo klein mogelijk te houden. De volgende stap is de financiële afwikkeling. Een aanrijding met een loslopend dier is verzekerd op de WA beperkt casco verzekering en de WA casco verzekering. Als je WA verzekerd bent volgt er geen uitkering uit de autoverzekering. Eventueel kun je de schade verhalen op de eigenaar van het dier.

Aanrijding met loslopend dier – huisdieren

In de meeste gevallen zal het om huisdieren gaan die niet aangelijnd zijn. Bij een aanrijding kun je de eigenaar van het huisdier aanspreken voor de schade. Dit wordt door de verzekeraar zelf gedaan als je auto WA casco of WA beperkt casco verzekerd is. Uiteraard is het wel zaak om uit te zoeken van wie het huisdier is. Dit kun je eventueel achterhalen door getuigen aan te spreken die misschien weten van wie het huisdier is. Indien dat niet lukt is niemand aansprakelijk te stellen. Als je auto WA verzekerd is, draai je zelf voor de schade op. Het claimen van deze schade op de WA casco of WA beperkt casco verzekering heeft geen invloed op je schadevrije jaren.

Aanrijding met loslopend dier – overstekend wild

Eigenaren van auto’s die uitsluitend WA verzekerd zijn, kunnen de schade niet claimen op de autoverzekering. In dit geval is er namelijk geen eigenaar van het dier die verantwoordelijkheid draagt. Voor auto’s die uitgebreider verzekerd zijn volgt er een uitkering uit de autoverzekering. Er ontstaat een andere situatie als je geen dier maar bijvoorbeeld een boom raakt bij het uitwijken. In dat geval is het namelijk geen aanrijding met een loslopend dier. De schade is hierdoor niet te claimen op de WA beperkt casco. Alleen de WA casco biedt dekking. Bij een botsing tegen een boom kost de schadeclaim jou wel schadevrije jaren. Daarnaast brengt een uitwijkmanoeuvre ook grote gevaren met zich mee.

Wat te doen bij aanrijding met een loslopend dier?

Doorrijden na de aanrijding is strafbaar, dus stop en stap uit om de situatie van het dier vast te stellen. Probeer een gewond dier niet mee te nemen, maar bel gelijk de politie. Zij zullen zorgen voor het inschakelen van een faunabeheerder. Vul ook een schadeformulier in en maak foto’s van de situatie bij de schade. Doe dit alles wel veilig. Blijf niet midden op de weg staan en probeer ook het dier naast de weg te krijgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief