Autoverzekering – Is vandalisme verzekerd?

25/03/2017
vandalisme

Je parkeert je auto en bij terugkomst blijkt dat je auto beschadigd is door vandalisme. Kun je deze schade claimen op jouw autoverzekering? Of sta je er zelf voor?

Je kunt nog zo zuinig zijn op jouw auto, schade kan je toch overkomen. Eén van de meest frustrerende oorzaken is vandalisme. De dader is niet bekend en de schade kan flink in de papieren lopen. Een diepe kras over een deel van de zijkant van je auto kost je met gemak honderden euro’s. Afhankelijk van welke autoverzekering je hebt, kun je de schade claimen.

Is schade door vandalisme verzekerd?

Voor de autoverzekering kun je bij de meeste verzekeraars tussen drie verzekeringsvormen kiezen. De WA en de WA beperkt casco bieden geen dekking tegen schade door vandalisme. Alleen de WA casco autoverzekering (ook wel all risk autoverzekering genoemd) biedt dekking. Toch kan het vaak niet uit om vandalismeschade te claimen. De claim gaat namelijk ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Dit kan ervoor zorgen dat je de komende jaren meer premie gaat betalen voor de autoverzekering.

Vanaf welk schadebedrag kan het claimen uit?

De WA casco autoverzekering biedt dekking, maar je moet natuurlijk verdeeld over meerdere jaren een veel hogere premie betalen. Een logische vraag is: “Vanaf welk schadebedrag kun je schade door vandalisme claimen?”. Helaas is deze vraag niet te beantwoorden. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Bij de meeste verzekeraars val je bij schade terug in schadevrije jaren, maar de premie zal niet stijgen. Bij 6 schadevrije jaren kan een claim ervoor zorgen dat de premie een paar honderd euro stijgt in het eerste jaar. Over meerdere jaren gerekend kan het wel gaan om ongeveer duizend euro. Bij schade kun je overleggen met de verzekeraar wat je het beste kunt doen. Claimen of niet claimen.

Kun je schade door vandalisme verhalen op het waarborgfonds?

In bepaalde gevallen kun je schade uit laten betalen door het Waarborgfonds. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schade veroorzaakt door een onbekende dader. Schade door vandalisme valt niet te claimen op het fonds. Het moet namelijk gaan om een schade veroorzaakt door een motorrijtuig.

Altijd aangifte doen van de schade

Het komt vaker voor dat een groep vandalen aan meerdere auto’s schades aanricht. Indien ze voor vandalisme opgepakt worden kun jij je claim indienen bij de veroorzakers van de schade. De kans op het verhalen van de schade is klein, maar zeker niet uit te sluiten. Ook als je WA casco verzekerd bent mag je hopen dat ze de daders vinden. Je kunt er een vergoeding voor krijgen maar een terugval in schadevrije jaren is natuurlijk een groot nadeel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief