Ruitbreuk door opspattende steentjes claimen?

06/10/2016
ruitbreuk

Je rijdt op de snelweg en plotseling tikt er een steentje tegen je raam. De steen is gelanceerd vanonder een autoband van een passant. Wie draait op voor deze schade en ben je verzekerd tegen deze schade?

Je kunt voorzichtig rijden en zuinig op je auto zijn, maar ruitbreuk kun je niets tegen doen. Het overkomt je. Als de schade gerepareerd kan worden, lopen de kosten nog niet zo hoog op, maar bij ruitvervanging gaat het om honderden euro’s. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent zorgt de verzekeraar voor het betalen van de ruitvervanging.

Ruitbreuk – Welke verzekeringsvormen geven dekking?

Ruitbreuk kun je bij jouw eigen verzekeraar claimen als je minimaal WA beperkt casco verzekerd bent. Uiteraard heb je ook dekking met de WA casco verzekering. Deze verzekering wordt ook wel de allrisks verzekering genoemd. Ben je uitsluitend WA verzekerd? In deze verzekeringsvorm wordt alleen schade vergoed waarvoor de bestuurder aansprakelijk is. Eigen ruitbreuk valt er dus niet onder.

Wie is aansprakelijk voor schade door rondvliegende steentjes?

Een automobilist is aan te spreken voor schade door het voertuig. Een opspattend steentje is de bestuurder van de auto waar het steentje vandaan komt niet te verwijten. Hij of zij heeft het steentje er niet neergelegd. Het opspatten van een steentje is de bestuurder dus in redelijkheid niet te verwijten. Je kunt eventueel wel een claim neerleggen bij de wegenbeheerder. Als er bij een nieuw wegdek steentjes zijn gestrooid, moet de wegbeheerder waarschuwen voor het dreigende gevaar. In de praktijk zal het niet eenvoudig zijn om de schuld in de schoenen te schuiven van de wegbeheerder.

Gevolgen van de ruitbreuk voor de premie

Voor het wel of niet claimen van de schade maakt het wel uit of de ruibreuk ook ten koste gaat van je schadevrije jaren. Je kunt deze schade gewoon claimen. Ruitbreuk heeft hier namelijk geen invloed op. Wel kan er een eigen risico verschuldigd zijn. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Veel verzekeraars hebben afspraken gemaakt met bedrijven die de ruitbreuk kunnen herstellen of de ruit kunnen vervangen. Win hierover informatie in bij de verzekeraar voordat je tot herstel over gaat. Als je naar een reparateur gaat waar de verzekeraar afspraken mee heeft, kun je korting krijgen op het eigen risico.

Bij ruitbreuk is het niet noodzakelijk om een schadeformulier in te vullen. In principe kun je gelijk een afspraak maken voor de ruitvervanging of de reparatie.

Lees ook:

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Wie betaalt de schade aan een leenauto?

Aanrijding met loslopende dieren – Wat nu?

Klein deukje claimen? Vraag meerdere offertes aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief