Aanrijding met loslopende dieren – Wat nu?

29/12/2016

Een aanrijding met loslopende dieren, brengt naast dierenleed en emotioneel leed mogelijk ook zware materiële schade. Kun je de schade aan de auto verhalen op de autoverzekering, of moet je de kosten zelf dragen?

Een aanrijding met een kat kan al schade aan je auto veroorzaken. Een aanrijding met een hert kan eenvoudig een schadepost opleveren van duizenden euro’s. Je kunt hiervoor niemand aansprakelijk stellen, dus moet je een beroep doen op jouw eigen autoverzekering. Helaas is dat niet mogelijk als je jouw auto uitsluitend tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd hebt.

Aanrijding met loslopende dieren verzekerbaar?

Ja, dat is mogelijk. Een dergelijke schade is te verhalen op de WA beperkt casco en de WA casco. Deze schade gaat niet ten laste van de schadevrije jaren. Hierbij maakt het niet uit of je auto WA casco of WA beperkt casco verzekerd is. Maar toch moet er een nuancering worden aangebracht. Stel, je wijkt uit voor een overstekend hert en je raakt een boom. In dat geval is er geen sprake van aanrijding met een loslopend dier. Dit heeft tot gevolg dat er geen dekking bestaat op de WA beperkt casco verzekering. De schade is wel verzekerd op de WA casco verzekering, maar de schade gaat wel ten laste van je schadevrije jaren.

Andere regels bij aanrijding met een huisdier

Bij een overstekend hert kun je niemand aansprakelijk stellen. Bij een huisdier is het een ander verhaal. De eigenaar van de dieren kun je aansprakelijk stellen voor de schade. Dit geldt overigens alleen voor de verzekerden die de auto uitsluitend WA verzekerd hebben. Bij een uitgebreidere dekking kan weer gewoon de autoverzekering aangesproken worden. De verzekeraar kan de schade wel weer verhalen op de eigenaren van het huisdier, maar daar zul je niets van merken. De verzekeraar vergoedt namelijk jouw schade toch al.

Wat zijn jouw verplichtingen bij een aanrijding?

Bij een aanrijding ben je verplicht om te stoppen. Dit is ook het geval bij een aanrijding met dieren. Je bent bij een aanrijding met dieren verplicht om aangifte te doen. De politie zorgt voor het inschakelen van faunabeheer. Leg de schade goed vast om latere discussie te voorkomen. Dit doe je door bijvoorbeeld foto’s te maken. Het maakt voor jezelf namelijk een groot verschil of het een schade met een loslopende dieren betreft of een andere vorm van aanrijding.

Met verkeersborden word je vaak gewezen op het gevaar van overstekend wild. Houd hier ook werkelijk rekening mee. Naast materiële schade is een dergelijke aanrijding ook erg gevaarlijk voor de inzittenden van de auto. Als dieren opspringen kan deze ook door het raam vliegen. Wat de gevolgen kunnen zijn hoeven wij niet uit te leggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief