Klein deukje claimen? Vraag meerdere offertes aan

09/06/2017
deuk

Bij een autoschade kun je onder voorwaarden het herstellen van het deukje indienen op de autoverzekering. Afhankelijk van de verzekeringsvorm keert de verzekeraar jouw schade uit. Ook als het verzekerd is kan het claimen van schade aan jouw auto soms niet uit. Vooral bij een klein deukje. Er is een alternatief. Betaal het zelf en vraag bij meerdere herstelbedrijven een offerte aan.

Autoschade kun je indienen op de WA casco autoverzekering. Is jouw auto WA verzekerd? In dat geval krijg je niets uitgekeerd. Alleen schade veroorzaakt aan anderen wordt door jouw verzekeraar betaald. Schade aan auto’s die WA beperkt casco verzekerd zijn, kun je alleen indienen als de schade door bepaalde oorzaken is ontstaan. Er volgt namelijk een uitkering bij schade door bijvoorbeeld stormschade, brand en diefstal. Een deuk door een aanrijding of vandalisme krijg je dus niet uitgekeerd.

Welke autoverzekering heb je?

Als jouw auto WA of WA beperkt casco verzekerd is, krijg je een deukje door een ongeluk niet uitgekeerd door jouw verzekeraar. Voor schadeherstel moet jij jouw eigen portemonnee aanspreken. Op de WA casco kun je de schade wel indienen, maar het wordt ontmoedigd door de verzekeraar. Door het claimen daalt het aantal schadevrije jaren. Dit kan zorgen voor een sterke stijging van de premie voor de autoverzekering. Hierdoor kun je een deukje van een paar honderd euro beter zelf betalen in plaats van claimen op de verzekering.

Als de schade valt onder de beperkt casco, heeft het claimen geen negatieve invloed op het aantal schadevrije jaren. Deze schade kun je dus gewoon indienen bij de verzekeraar.

Je laat het deukje op eigen kosten herstellen

Met een deukje kun je naar een willekeurige schadehersteller gaan, maar het kan slimmer. Je kunt jouw schade online zetten en schadeherstellers laten offreren. Er zijn al meerdere websites actief waar jij jouw schade op kunt zetten. Voorbeelden zijn Deukweg.nl en Fixico.nl. Vooral met Fixico.nl hebben wij goede ervaringen. Binnen een paar minuten zet je jouw schade op de website. Je omschrijft de schade en je zet er één of meerdere foto ’s bij. Binnen 24 uur krijg je offertes van herstelbedrijven bij jou uit de buurt.

Vanaf welk schadebedrag kan het uit om de schade zelf te dragen?

Wel of niet claimen op de WA casco autoverzekering is vaak een moeilijke afweging. Bij 20 schadevrije jaren heeft één schade niet gelijk tot gevolg dat de premie voor de autoverzekering in het nieuwe verzekeringsjaar stijgt. Bij 5 schadevrije jaren zal dit wel het geval zijn. Het maakt ook een groot verschil wat de omvang van de schade is. Bij een schade van duizenden euro’s kan het claimen vaak wel uit. Bij twijfel of je het wel of niet moet claimen, kun je contact opnemen met de autoverzekeraar. Zij kunnen voor jou uitrekenen hoeveel de premie zal stijgen na het claimen van één deukje.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief