Schade door vandalisme verhalen

29/06/2016
vandalisme

U parkeert uw auto en bij terugkomst is uw auto beschadigd door vandalisme of door een onbekende dader. Wat nu? Als u WA casco verzekerd bent baalt u natuurlijk van de schade, maar krijgt u deze wel vergoed. Bij een beperktere verzekering zal de verzekeraar de schade vaak niet vergoeden. Gelukkig zijn er ook dan mogelijkheden.

Bij vandalisme is de kans klein dat u de dader achterhaalt. U kunt in de buurt rondvragen, maar de kans van slagen is erg beperkt. Wat kunt u het beste doen in dit soort gevallen?

Doe eerst aangifte van het vandalisme

Na het ontdekken van de schade aan uw auto moet u gelijk aangifte doen. Mogelijk maakt uw auto onderdeel uit van een reeks vernielingen. Dit verhoogt de pakkans van de daders. De schade door vandalisme verhalen op de veroorzakers, kost u namelijk geen geld. Verhalen op een eventuele autoverzekering wel. Bij sommige verzekeraars is het doen van een aangifte ook een vereiste voor een schadeclaim.

Claimen op de autoverzekering

Is uw auto WA verzekerd? Dan kunt u niets claimen op de verzekering bij vandalisme. Bij een WA beperkt casco is dit beperkt mogelijk. Het moet hierbij gaan om ruitbreuk of diefstal of een poging daartoe. Ook bij joyriding en brandschade kunt u succesvol een claim indienen op de WA beperkt casco autoverzekering. Het lekprikken van banden en het bekrassen van de auto is bijvoorbeeld wel verzekerd als de auto WA casco (allrisk) verzekerd is. Claimen op de WA casco heeft als nadeel dat het ten laste gaat van de schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie in het volgende verzekeringsjaar stijgen.

Dader bekend

Indien u de dader achterhaalt, kunt u bij hem een claim neerleggen. Dan is het helaas ook nog de vraag of de dader financieel in staat is om de schade te compenseren. Als de dader onder de 14 jaar is, wordt het verhalen eenvoudiger. De schade kan dan geclaimd worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Opzettelijke schade veroorzaakt door kinderen is namelijk verzekerd.

Schade verhalen op het Waarborgfonds

Bij autoschade door een onbekende dader, kunt u een claim neerleggen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Een voorwaarde is wel dat de schade veroorzaakt is door een ander motorrijtuig. Bij vandalisme biedt dit dus geen uitkomst.

Bij een geringe schade door vandalisme is het vaak niet zinvol om de schade te claimen op de WA casco verzekering. Door de terugval in schadevrije jaren gaat de premie namelijk sterk stijgen. Hierdoor moet u in sommige gevallen een aantal jaren een hogere premie betalen. Overleg dit met de verzekeraar voordat u de schade indient.

Lees ook:

Klein deukje claimen? Vraag meerdere offertes aan

Een aansprakelijkheidsstelling sturen. Hoe doe ik dat?

Stappenplan zelf schade aan uw auto verhalen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief