Tweede autoregeling – De gevolgen bij schade

26/01/2017
gevolgen schade

De tweede autoregeling is interessant voor partners die beide een auto hebben. Door de regeling kan er bij het verzekeren van een tweede auto rekening worden gehouden met de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste autoverzekering. Maar wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren in de autoverzekeringen?

Schadevrije jaren maken een groot verschil voor de hoogte van de premie voor de autoverzekering. Dit is overigens ook het geval bij het verzekeren van andere motorrijtuigen. De korting kan oplopen tot 75% en bij sommige verzekeraars zelfs nog hoger. Bij het aanrichten van meerdere schades kun je zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen. Hierdoor krijg je geen korting, maar juist een opslag op de premie.

Wat houdt de tweede autoregeling in?

Partners bouwen vaak samen schadevrije jaren op. Bij het kopen van een tweede auto zijn er geen schadevrije jaren beschikbaar. Deze zijn namelijk gekoppeld aan de verzekering van de eerste auto. Bij het kopen van een tweede auto is de premie naar verhouding hoog omdat er geen schadevrije jaren ingebracht kunnen worden. Dit wordt ondervangen met de tweede autoregeling. Als de tweede auto bij dezelfde verzekeraar wordt verzekerd, kan er in de nieuwe autoverzekering rekening worden gehouden met de in de andere auto opgebouwde schadevrije jaren.

Geen schadevrije jaren

Houd er wel rekening mee dat je voor de tweede auto geen schadevrije jaren cadeau krijgt. De verzekeraar geeft een korting. Bij het opzeggen van de tweede autoverzekering krijg je alleen de schadevrije jaren toegekend die er werkelijk in de betreffende autoverzekering zijn opgebouwd. Voor de tweede auto krijg je dus geen schadevrije jaren cadeau, alleen een korting.

Wat gebeurt er bij een schade door een ongeval?

Door bijvoorbeeld een aanrijding door jouw schuld daalt het aantal schadevrije jaren voor de betreffende autoverzekering waar het ongeval mee veroorzaakt is. Door de schade zal de omvang van de korting mogelijk verlaagd worden. Hierdoor kan de premie dus stijgen. Dit gebeurt alleen met de schadevrije jaren en de korting van de schadeveroorzakende auto.

Wat zijn de gevolgen voor de andere auto?

De tweede autoregeling wil niet zeggen dat de autoverzekeringen aan elkaar gekoppeld zijn. Bij het afsluiten van de autoverzekering onder de tweede autoregeling wordt eenmalig rekening gehouden met de opgebouwde schadevrije jaren van dat moment. Nadat de tweede verzekering afgesloten is, blijft er geen koppeling bestaan. Een schade veroorzaakt door één van de twee voertuigen heeft geen invloed meer op de korting van de andere auto. De tweede autoregeling heeft dus alleen maar voordelen.

Lees ook:

Autoverzekering – Is vandalisme verzekerd?

Wat mag je bij schade van jouw verzekeraar verwachten?

Total loss met en zonder de nieuwwaarderegeling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief