Shoppen met je autoschade

29/09/2016
shoppen met je schade

Wist jij dat er zeer grote prijsverschillen zitten tussen schadeherstellers? Je kunt gewoon naar het plaatselijke herstelbedrijf gaan, maar misschien kun je veel geld besparen door een paar kilometers om te rijden.

Bij schade mag je vaak zelf een herstelbedrijf uitzoeken, maar deze keuzevrijheid kan jou geld kosten. Verzekeraars hebben met bepaalde schadeherstellers afspraken gemaakt. Je doet er verstandig aan om bij autoschade eerst te informeren bij de verzekeraar waar je de schade het beste kunt laten repareren. Kies je zelf voor een hersteller? Dan geldt er mogelijk een hoger eigen risico. Als de autoschade niet te verhalen is op jouw autoverzekering, kun je zelf kiezen waar je heen gaat voor schadeherstel.

De duurste is vier keer zo duur als de goedkoopste

Vorig jaar heeft de Consumentenbond onderzocht hoe groot de prijsverschillen zijn tussen schadeherstellers. Ze reden met drie beschadigde auto’s het land rond om offertes aan te vragen bij diverse schadebedrijven. Ook online hebben ze offertes opgevraagd. De duurste garage vroeg het viervoudige van de goedkoopste. Ook bij de landelijke ketens waren de verschillen groot. Hier blijkt uit dat offertes voor het herstellen van een autoschade niet altijd goed onderbouwd zijn. Het is een inschatting van één persoon. Shoppen kan dus lonend zijn.

Schade herstellen zonder factuur

Je kunt ook een mannetje inschakelen om de schade te herstellen. Realiseer je goed dat het niet zonder risico’s is. Wat gebeurt er als de schade niet goed herstelt is? Dit kan de waarde van de auto sterk verlagen en het kan ook gewoon gevaarlijk zijn. Ook als de autoschade zwart wordt gerepareerd door een officieel bedrijf neem je een risico. Er zit namelijk geen garantie op de reparatie. De hersteller kan bij nieuwe mankementen aan de herstelde autoschade waarschijnlijk geen garantie geven. Voor het verhalen van de autoschade op een eventuele tegenpartij heb je ook een officiële factuur nodig.

Onderhandel over de prijs

De grote prijsverschillen tussen de schadeherstellers laten zien dat er vaak wel een onderhandelingsruimte is. Het kan ook gebeuren dat er lagere prijzen gehanteerd worden als blijkt dat het geen verzekeringskwestie is. Probeer met de garage te onderhandelen om een flink bedrag te besparen.

Is de schade te verhalen?

Is jouw auto WA of WA beperkt casco verzekerd en is de schade veroorzaakt door een ander? De reparatie is te verhalen op de veroorzaker. Weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Besteed het verhalen van de schade uit aan 112schade.nl. Dit is voor jou kosteloos, want de kosten worden gedragen door de veroorzaker van de schade.

Lees ook:

Wie betaalt de schade aan een leenauto?

Wanneer autoschade zelf betalen?

Auto uitlenen en beschadigd terugkrijgen – Wat nu?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief