Schade door een opspattend steentje – Wie betaalt?

16/05/2017
Schade door een opspattend steentje

Je rijdt op de autosnelweg en een voorbijganger lanceert een steentje door er met de autoband over te rijden. Het steentje komt tegen jouw voorruit aan, waardoor er schade ontstaat. Kun je de veroorzaker van deze schade aansprakelijk stellen voor jouw schade? Of is de wegbeheerder juist aansprakelijk?

Een opspattend steentje kan eenvoudig een schade van honderden euro’s veroorzaken. Indien je auto all risks verzekerd is, kun je een claim neerleggen bij de verzekeraar. Maar houd er wel rekening mee dat de claim jou schadevrije jaren kost. Dit kan vaak niet uit voor een schade van een paar honderd euro. Beter is om de schade te verhalen op de veroorzaker van de schade, maar is dat mogelijk?

Opspattend steentje door een voorbijganger

Een auto raast jou voorbij en het geluk is niet aan jouw zijde. Onder de band van de voorbijganger vandaan wordt een steentje gelanceerd tegen jouw auto aan. Domme pech, maar wel door toedoen van de voorbijganger. Een claim neerleggen bij de veroorzaker heeft geen kans van slagen. Het is overmacht en het is niet verwijtbaar. Je kunt de veroorzaker hiervoor dus niet aansprakelijk stellen. Waarschijnlijk heeft de voorbijganger er helemaal geen weet van.

Is de wegbeheerder aansprakelijk voor opspattende steentjes?

Bij gebreken of onveilige toestanden op de openbare weg, kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de schade. Ze zijn alleen aansprakelijk als het ook daadwerkelijk verwijtbaar is. Een gat in het wegdek dat er al dagen zit en waar ze al op gewezen zijn, is verwijtbaar. Bij steentjes op het wegdek is het een ander verhaal. Het is de wegbeheerder redelijkerwijs niet te verwijten.

Dit is mogelijk wel het geval bij wegwerkzaamheden waarbij er grind op de weg wordt gestrooid. Zoals bij het opnieuw asfalteren. De wegbeheerder moet de weggebruikers hier namelijk op wijzen met verkeersborden. Toch blijft het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder vaak lastig.

Wie is de wegbeheerder?

Dit kunnen verschillende partijen zijn. Zowel de gemeente, de provincie als Rijkswaterstaat kunnen de aan te spreken partij zijn. Raadpleeg hiervoor de map op Rijkswaterstaat.nl.

Wie eist bewijst

Je moet wel een goed verhaal hebben voordat je de wegbeheerder aansprakelijkheid kunt stellen. Er moet namelijk geen sprake zijn van overmacht. Aan jou om aan te tonen dat de wegbeheerder te lang wacht met het verhelpen van gevaarlijke toestanden op de weg. Of de wegbeheerder houdt de toestand op de weg onvoldoende in de gaten.

Voor het claimen van je schade kun je een aansprakelijkstelling sturen naar de wegbeheerder. Onderbouw je verhaal goed. Bijvoorbeeld met getuigenverklaringen en foto’s. Het kan wel vier weken duren voordat je een reactie krijgt.

Lees ook

Schade door gladheid claimen op je verzekering?

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Een aansprakelijkheidsstelling sturen – Hoe doe je dat?

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief