Schade door gladheid claimen op je verzekering?

11/01/2017
schade door gladheid

Bij een glad wegdek kun je een schade veroorzaken zonder dat jou iets te verwijten is. Ben je verzekerd tegen schade door gladheid?

Schade door jouw toedoen veroorzaakt met een motorrijtuig ben je tegen verzekerd. De WA verzekering betaalt de door jouw motorrijtuig aangerichte schade. Jouw eigen schade kun je eventueel claimen op de casco verzekering. Maar de situatie kan anders zijn als de schade door jou is veroorzaakt, maar er is jou niets te verwijten. Hiervan kan sprake zijn bij gladheid. Kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de gladheid op de weg? Of moet je claimen op je verzekering?

Wie is aansprakelijk bij schade door gladheid?

De afgelopen dagen is het gevaarlijk weer geweest voor op de Nederlandse autowegen. Gelukkig kan het weer redelijk goed voorspeld worden, dus wisten wij wat ons te wachten stond. Toch kun je er soms niet onderuit. De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wegen. Bij een ongeval door gladheid kun je proberen om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen. De kans om je schade gecompenseerd te krijgen door de (verzekeraar van de) wegbeheerder is zeer klein. De wegen begaanbaar houden is hun taak, maar bij gladheid is het de vraag of de wegbeheerder iets te verwijten is. Dat valt niet mee! Zeker niet als er code oranje is afgegeven en je gaat wel de weg op.

Toch maar claimen op de eigen verzekering

Schade door gladheid is verzekerd. Ook bij code oranje of rood. Bij deze codes is het advies om niet de weg op te gaan, maar als je dat wel doet ben je niet ineens onverzekerd. Is jouw motorrijtuig WA verzekerd? In dat geval krijg je jouw eigen schade niet uitgekeerd vanuit jouw eigen verzekering. De schade aangericht aan een ander kan de tegenpartij claimen op jouw WA verzekering. Ook bij een WA beperkt casco verzekering krijg je niets uitgekeerd uit jouw eigen verzekering. Eventueel kan jouw schade wel verhaald worden bij de tegenpartij.

Vaak discussie over wie aansprakelijk is

Je rijdt op de openbare weg en door gladheid raakt jouw auto een geparkeerd staande auto. Wie de schuld krijgt in dit geval lijkt eenvoudig, maar vaak is het niet zo eenvoudig. Op een glad deel van de weg glijden meerdere auto’s weg en raken elkaar. In dat geval is het niet eenvoudig om vast te stellen wie de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven krijgt. Het is belangrijk om in dit soort gevallen om nauwkeurig het schade aangifte-formulier in te vullen. Maak het liefst ook nog foto’s om de situatie van de schade beter toe te kunnen lichten. Het is vervolgens aan de verzekeraars om uit te vechten hoe de schuldverdeling ligt. Het is mogelijk dat ieder een deel van de schade moet vergoeden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief