Een schadeformulier invullen bij een eenzijdig ongeval?

29/12/2017
schade app

Moet u bij een eenzijdig ongeval ook een schadeformulier invullen? De vraagstelling is namelijk volledig gericht op een ongeval waar meerdere partijen bij betrokken zijn.

Bij een eenzijdig ongeval is er vaak meer beschadigd dan alleen maar uw eigen auto. U bent namelijk ergens tegenaan gereden. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje zijn, maar dat zal vaak alleen maar een schadepost aan uw eigen auto opleveren. Het wordt een ander verhaal als u met een grote vaart op een vluchtheuvel of ander wegmeubilair bent geknald. In dat geval vraagt de verzekeraar een ingevuld schadeformulier van u. Toch wordt er vaak ook een schadeformulier gevraagd als er verder niets anders beschadigd is dan uw eigen auto.

Het nut van een schadeformulier

Een schadeformulier heeft meerdere functies. Het schept duidelijkheid over de toedracht van de schade. Hoe is de schade veroorzaakt en wat waren de omstandigheden? Bij een eenzijdig ongeval is het niet lastig om vast te stellen wie de veroorzaker is van de schade, maar dat maakt het schadeformulier niet onzinnig. Met het schadeformulier legt u de feiten vast. Het dient als bewijsmateriaal voor de opgegeven schade. De verzekeraar wil het formulier ook hebben uit voorzorg. Mogelijk volgt er nog een aansprakelijkheidsstelling van de wegbeheerder bij bijvoorbeeld een ongeval met een vluchtheuvel.

Schadeformulier verplicht bij een eenzijdig ongeval?

De verzekeraar wenst een ingevuld schadeformulier bij een schade waar de verzekeraar voor moet betalen, of waar de verzekeraar mogelijk verantwoordelijk voor wordt gesteld. Bij een eenzijdig ongeval hoeft de verzekeraar geen schadeformulier als er alleen maar schade aan uw eigen auto is. Met de WA casco autoverzekering wordt eigen schade vergoed door de verzekeraar. In dat geval vult u wel een schadeformulier in voor de verzekeraar. Bijvoorbeeld bij ruitbreuk wordt er meestal niet gewerkt met een schadeformulier.

Hoe vult u het schadeformulier in bij een eenzijdig ongeval?

Op het formulier kunt u op twee plekken uw gegevens invullen, namelijk bij voertuig A en bij voertuig B. In principe maakt het niet uit welke u invult. Niet alle vragen hebben betrekking op een eenzijdig ongeval. Het is dus even uitkiezen welke vragen u wel of niet beantwoordt. Zorg wel voor het zo compleet mogelijk invullen van het schadeformulier. Hiermee voorkomt u dat u het formulier weer retour krijgt met het verzoek om nog bepaalde vragen te beantwoorden. Vergeet ook de achterzijde van het formulier niet.

Kies voor gemak

Uiteraard kunt u het schadeformulier op uw gemak thuis invullen. Neem daar rustig de tijd voor, maar stel het niet uit. De verzekeraar wil zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden. Het kan eenvoudiger, namelijk met de schade-app. Met deze applicatie op de telefoon of tablet kunt u sneller en eenvoudiger alle noodzakelijke informatie aan uw verzekeraar verstrekken. Vooral bij een eenzijdig ongeval is de app aan te raden. Via de app krijgt u geen vragen die geen betrekking hebben op een eenzijdig ongeval.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Schadeformulier verplicht invullen bij een schade?

Is een schadeformulier bindend?

Schadeformulier verplicht invullen bij een schade?

Schadeformulier sturen? Moet dat echt?

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app