De verzekeraar schat de dagwaarde van mijn auto te laag in – Wat nu?

15/12/2016
aansprakelijkstelling

Bij autoschade kan het een groot verschil maken hoe hoog de dagwaarde van je auto wordt ingeschat. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, wordt de auto total loss verklaard. Wat zijn de mogelijkheden om de werkelijke dagwaarde aan te tonen?

Bij een ongeval met je auto krijg je ook jouw eigen schade uitgekeerd als je WA casco verzekerd bent. Heb je een beperktere dekking? Mogelijk kan jouw schade in dat geval verhaald worden op de tegenpartij. Bij het claimen of het verhalen van jouw schade moet het schadebedrag ingeschat worden. Verzekeraars keren de reparatiekosten uit, tenzij de kosten van herstel de waarde van de auto overtreffen. De auto wordt dan total loss verklaard. De uitkering waar je recht op hebt wordt gebaseerd op de dagwaarde van de auto.

Wat is de dagwaarde van een auto?

Deze waarde is geen vaststaand bedrag dat ergens staat vastgelegd. De waarde is namelijk onder andere afhankelijk van de staat van onderhoud van de auto en de kilometerstand. Ook de uitvoering van de auto maakt verschil. De dagwaarde is dus een schatting. Het is de waarde van de auto vóór het ongeval. Een deskundige, zoals de schade-expert, kan deze waarde inschatten. Het is het bedrag dat je nodig hebt om een vergelijkbare auto te kopen. Voor een oldtimer wordt er juist niet uitgegaan van de dagwaarde, maar van de getaxeerde vervangingswaarde.

De dagwaarde is te laag ingeschat

Als je auto total loss is verklaard, wordt de dagwaarde aan jou uitgekeerd. Tenminste als je daar recht op hebt. Je krijgt de uitkering van jouw eigen verzekeraar. Als je niet WA casco verzekerd bent, wordt de schade uitgekeerd door de verzekeraar van de verantwoordelijke voor de schade. De expert stelt het bedrag vast wat de auto volgens de deskundige waard is. Met het vastgestelde bedrag moet jij dus in staat zijn om een vervangende vergelijkbare auto te kopen. Maar wat als de schatting van de expert niet redelijk is? Je hebt recht op een second opinion. Dit wordt ook wel contra expertise genoemd. Hier zitten kosten aan die vaak door de verzekeraar worden betaald. Dit kun je achterhalen in de polisvoorwaarden.

De contra expert komt op een hoger bedrag uit

De experts kunnen de verschillende waardebepalingen onderling doorspreken. Waar zijn de verschillende waardes op gebaseerd en wie heeft gelijk? De beide experts proberen te komen op een redelijk bedrag of er moet een derde expert ingeschakeld worden die één van beide experts in het gelijk stelt.

De dagwaarde moet in alle redelijkheid vastgesteld worden. Kun je er geen vergelijkbare auto voor de uitkering van de verzekeraar kopen? Informeer dan naar de mogelijkheden en eventueel de kosten van een contra expert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Heb je schade in het verkeer?

  Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

  Download direct:

       

  Lees meer
  schade-app