Steeds meer oudere auto’s op de weg

30/05/2016
pechhulp

Echte roestbakken zie je nauwelijks nog op de weg. Ook motorisch zijn auto’s de afgelopen tientallen jaren stukken beter geworden. Gemiddeld rijden wij in steeds oudere auto’s rond. Dit komt enerzijds door economische omstandigheden, maar zeker ook door de verbeterde kwaliteit van auto’s. Door deze trend wordt het verhalen van schades steeds vaker de taak van 112schade.nl.

Meer dan de helft van de auto’s in ons land is negen jaar of ouder. In 2006 ging het nog om 37,4% van de auto’s. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde leeftijd van auto’s sinds 2006 gestegen is van 8,4 jaar naar 10,2 jaar in 2016. Opvallend is ook het aantal auto’s op de weg die 15 jaar of ouder zijn. Op dit moment is 20,3% van de auto’s in Nederland 15 jaar of ouder. Tien jaar geleden ging het nog maar om 10,6%. Een logisch gevolg is dat het aandeel van auto’s tot drie jaar oud gezakt is in tien jaar tijd.

Tot welke leeftijd de auto WA casco verzekeren?

Een nieuwe auto wordt WA casco (all risks) verzekerd. Bij een schade door schuld krijg je ook je eigen schade gecompenseerd binnen deze dekking. Voor een oudere auto kan deze dekking niet meer uit. Voor de premiebepaling wordt er namelijk uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto. Vanaf welke leeftijd van de auto niet meer wordt gekozen voor de duurdere WA casco dekking is van meerdere factoren afhankelijk. Als richtlijn kan ongeveer zes jaar worden aangehouden. Oudere auto’s zijn worden vaak beperkter verzekerd, namelijk WA beperkt casco of WA.

Wanneer kiezen voor een WA beperkt casco?

Voor oudere auto’s vanaf zes jaar oud wordt vaak gekozen voor de WA beperkt casco dekking. Het grote verschil met de WA casco verzekering, is dat schade aan de eigen auto door een ongeval of vandalisme niet meeverzekerd is. Er bestaat binnen deze verzekering onder andere wel dekking tegen:

  • Ruitbreuk
  • Diefstal
  • Aanrijding met loslopende dieren
  • Hagelschade

Bij de WA verzekering wordt uitsluitend schade aan derden uitgekeerd. Schade aan de eigen auto volgt geen uitkering voor. Voor oudere auto’s is dit een bewuste keuze.

Wat gebeurt er bij een verhaalbare schade?

Schades veroorzaakt door een tegenpartij worden op de verzekeraar van de tegenpartij verhaald. De verzekeraar doet dit alleen voor de verzekerden met een WA casco verzekering, bij een beperktere dekking komt de verzekeraar niet in actie.  Dit is geen probleem, want 112schade verhaalt de schade kosteloos. Uiteraard maken wij ook kosten. Deze brengen wij in rekening bij de veroorzaker van de schade. Op deze manier krijg jij ook bij schade aan een oudere auto waar je recht op hebt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief