Heeft de politie bellen na een ongeval zin?

15/02/2018
politie bellen

Na een ongeval heeft de politie inschakelen meestal geen toegevoegde waarde. Vaak komen ze ook niet opdagen bij een eenvoudige aanrijding waarbij geen bijzonderheden zijn. In bepaalde gevallen moet u ze zeker wel inschakelen. Welke gevallen zijn dit?

Vaak kan de politie niet veel uitrichten bij een ongeval. Ze zijn namelijk geen getuige geweest van het ongeval. U kunt in de meeste gevallen gewoon een schadeformulier invullen samen met de tegenpartij. Maar het kan anders lopen. Wanneer schakelt u in ieder geval de politie of andere hulpinstanties in?

Zijn er gewonden bij het ongeval? Politie inschakelen

Bij letsel belt u met alarmnummer; 112. Ook bij twijfel belt u het alarmnummer. Hier kunt u geen risico’s mee lopen. Het gaat hierbij niet alleen om zwaar lichamelijk letsel. Ook als een betrokkene mogelijk letsel overhoudt aan het ongeval is dat al een reden om het alarmnummer te bellen. Haast is vaak geboden. Ook als één van de betrokkenen bekneld zit in de auto schakelt u hulp in. Met het alarmnummer kan zowel de politie worden ingeschakeld als ook een ambulance en zelfs de brandweer. De medewerk(st)er van 112 maakt hierover een inschatting.

Een van de motorrijtuigen is zwaar beschadigd

Als de voertuigen niet meer te verplaatsen zijn, kunt u het beste de politie inschakelen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij een eventuele gevaarlijke verkeerssituatie die ontstaat doordat de voertuigen niet van het wegdek verwijderd kunnen worden. Raakt u betrokken bij een ongeval op de autosnelweg? Schakel ze dan ook in. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de doorstroming op de snelweg. Dit biedt niet alleen ongemak, het kan ook gevaarlijke taferelen opleveren.

Bij een meningsverschil tussen de betrokkenen

Meestal is de toedracht van de schade duidelijk. Een kwestie van samen het schadeformulier invullen en de verzekeraars nemen de schadeafwikkeling in behandeling. Als er op belangrijke punten meningsverschillen zijn, kunnen de partijen besluiten om toch de politie in te schakelen. Er bestaat bijvoorbeeld discussie over de schuldvraag omdat de verkeerssituatie niet duidelijk is. Door het inschakelen van de politie kan onpartijdig helderheid worden verkregen in de verkeerssituatie.

Er is sprake van een misdrijf of een ernstige overtreding

Heeft de tegenpartij geen rijbewijs of hangt er een drankgeur om hem of haar heen? Schakel ook in dat soort gevallen de politie in. Vooral als de tegenpartij door het vergrijp het ongeluk heeft veroorzaakt, doet u er verstandig aan. Als de bestuurder geen rijbewijs heeft, is het inschakelen van de politie belangrijk omdat dan uitgezocht moet worden hoe het zit met de verzekering.

Bij een ongeval met een auto met een buitenlands kenteken

De schadeafwikkeling loopt anders als u de schade moet verhalen op een buitenlandse verzekeraar. De autoverzekeraars binnen de EU hebben vertegenwoordigers in Nederland die de schade namens de buitenlandse verzekeraar afwikkelen. Voor een goede vastlegging kunt u het beste even de politie inschakelen. Dit kan discussies achteraf voorkomen.

Lees ook:

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Wie is voertuig A op het schadeformulier?

Wat te doen bij schade?

Tegenpartij ontkent de schade – Wat moet je doen?

 

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app