Ongeval door laagstaande zon voorkomen

16/05/2017
laagstaande zon

In het voorjaar en het najaar kun je in het verkeer last hebben van een laagstaande zon. Volgens Veilig Verkeer Nederland zorgt het voor 20% meer ongelukken. Het is dus een niet te onderschatten risico. Met een paar eenvoudige tips kun je de kans op een dergelijk ongeluk verkleinen.

Doordat de laagstaande zon in je ogen schijnt, kost het moeite om goed zicht te houden. Vooral als het wegdek ook nog nat is. De weg reflecteert dan ook nog het zonlicht. Auto’s zie je vaak nog wel duidelijk rijden, maar verkeersdeelnemers als fietsers, bromfietsers en voetgangers zie je eerder over het hoofd. Dit zijn net de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Met onderstaande tips kun je de kans op een ongeval verkleinen, maar het blijft opletten.

Pas je rijstijl aan op het verslechterde zicht

Je kunt het zicht verbeteren, maar het blijft opletten met een laagstaande zon. Houd hier rekening mee voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van anderen. Ook als je door de rijrichting even geen last hebt van de laagstaande zon. Dit betekent namelijk dat verkeersdeelnemers uit andere richtingen mogelijk wel last hebben van een laagstaande zon. Rij net iets rustiger en kijk een keer extra of er bijvoorbeeld echt geen fietser uit een zijstraat komt.

Zorg voor schone ruiten

Met vuile ruiten is het nog lastiger om goed zicht op de weg te houden. Maak ze dus schoon voordat je vertrekt. Vertrouw niet op de ruitenwissers. Door het besproeien van de ruiten en het schoonwissen met de ruitenwissers wordt je voorraam niet goed schoon. De ruitenwissers beslaan ook niet de volledige ruit. Er zit bij een laagstaande zon dus niets anders op dan met een nat doekje de ramen zelf even goed te reinigen.

Kwalitatief goede zonnebril gebruiken

Met een zonnebril op kunnen je ogen beter tegen het licht. Dit zorgt voor een beter zicht, en dus een kleinere kans op een ongeval. Zorg wel voor een goede bril die het negatieve effect van de zon op de verkeersveiligheid zoveel mogelijk wegneemt. Er zijn zonnebrillen verkrijgbaar met roadview. Deze brillen voorkomen verblinding. De bril heeft oranjebruine glazen die zorgen voor het verhogen van het contrast.

Gebruik de zonneklep verstandig

Zonnekleppen zitten standaard ingebouwd in auto’s. Door deze naar beneden te klappen verbeter je jouw zicht iets. Maar ze helpen vaak onvoldoende tegen een laagstaande zon. Er zijn ook verlengde zonnekleppen verkrijgbaar. Ze nemen de laagstaande zon voor een groot deel weg, maar ze kunnen jouw zicht ook juist verslechteren. Pas op met de verlengde zonnekleppen.

Zorg ervoor dat je motorrijtuig goed zichtbaar is

Doe je lampen aan. Het helpt niet of nauwelijks om je eigen zicht te verbeteren, maar andere weggebruikers zien jou wel beter. Bij een ongeval zijn vaak twee voertuigen betrokken, dus de andere partij kan hierdoor misschien een ongeval voorkomen als jij iets over het hoofd ziet.

Lees ook:

Stappenplan zelf schade aan jouw auto verhalen

Mag je autorijden met een gebroken been of arm?

De schade-app in plaats van het Europees schadeformulier

Wat te doen bij een ongeval? 5 tips

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief