Met de auto een fietser aangereden – Wat nu?

25/05/2018
fietser

Fietsers zijn zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers. Ze worden wettelijk beschermd ten opzichte van de gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Hierdoor bent u als automobilist vrijwel altijd aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser. Wat zijn de gevolgen bij een ongeval en wat kunt u het beste doen na een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer?

Na een aanrijding met een fiets gaat de eerste zorg uit naar de fietser. Soms is het bellen met 112 noodzakelijk bij dit soort aanrijdingen. Bel bij twijfel altijd het alarmnummer. Iedere seconde kan tellen bij een medisch noodgeval. De materiële schade bij een zwakke verkeersdeelnemers blijft vaak beperkt, maar de kans op letselschade is groot.

Wie is aansprakelijk voor het ongeval?

Eigenlijk komt het erop neer dat de bestuurder van de auto aansprakelijk is. Alleen in uitzonderingsgevallen kan het anders liggen. Op de automobilist rust namelijk een risicoaansprakelijkheid. Het komt erop neer dat de zwakke verkeersdeelnemer niets hoeft te bewijzen. De schuld ligt bij de automobilist, tenzij deze aantoont dat het anders is. In het geval de fietser ernstig iets te verwijten valt, rust ook op deze zwakke verkeersdeelnemer mogelijk gedeeltelijk de schuld. Het maakt voor de schuldvraag ook nog verschil of de fietser een kind is tot 14 jaar of ouder is.

Hoe loopt de schadeafwikkeling?

Ook bij een aanrijding met een fietser vult u samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Het kan eenvoudiger, u kunt namelijk ook gebruik maken van de Schade-app. Wikkel de schademelding bij voorkeur gelijk af, maar bij letsel ligt de prioriteit natuurlijk anders. Maakt u gebruik van het schriftelijke schadeformulier? Zorg er dan voor dat u geen vragen overspringt. Bij de schade-app kunt u geen belangrijke vragen overspringen. Na ontvangst van de schademelding  nemen de verzekeraars de schade in behandeling.

Schuld (deels) bij de fietser

Als bestuurder van een motorrijtuig staat u niet sterk bij een ongeval met een fietser. Bij zwaar verwijtbaar gedrag hoeft de fietser niet vrijuit te gaan. Maar houd er wel rekening mee dat er een zwaar verwijt nodig is om de schuld (deels) bij de fietser neer te leggen. De fietser is bijvoorbeeld door rood gefietst. Of de fiets kwam van de stoep en knalde onverwachts de weg op. Ook in dit soort gevallen ligt de schuld vaak nog minimaal deels bij de automobilist. Maar voor de schadeafwikkeling kan dit een verschil maken. Bijvoorbeeld als u de schade niet wilt claimen bij de verzekeraar maar voor eigen rekening wilt nemen.

Zorg voor bewijs van uw verhaal. Het beste bewijs levert u met getuigen van het ongeval. Liefs wel onpartijdige getuigen. Deze hebben namelijk meer waarde dan getuigen die bij u in de auto zaten. Deze zijn vaak niet onpartijdig. Maak ook foto’s van de situatie direct na de schade. Heeft u een dashcam? Mogelijk kunt u deze beelden ook aan de verzekeraar overhandigen als bewijsmateriaal.