Na een aanrijding maakt de dader zich uit de voeten – Wat nu?

03/09/2018
kettingbotsing

Het zal u maar overkomen! U wordt aangereden door een motorrijtuig en de dader stopt niet maar knijpt er juist tussenuit. Wat moet u in dat geval doen en hoe krijgt u de schade vergoed?

Bij een autoschade maakt het een groot verschil wie de aansprakelijkheid krijgt toegeschoven. Hierdoor zal eerder de neiging ontstaan voor de dader om voor de schuld weg te lopen. Ook door het
rijden onder invloed zal een veroorzaker van een schade een groot belang hebben om er tussenuit te knijpen. In beide gevallen heeft u als gedupeerde het nakijken. Hoe zorgt u ervoor dat u toch krijgt waar u recht op heeft?

Doorrijden na een aanrijding is strafbaar

Na een aanrijding doorrijden is een strafbaar feit. Het maakt geen verschil of de doorrijder wel of niet aansprakelijk is voor de aanrijding. Vooral bij een zwaar ongeval is het zeer verwijtbaar gedrag. Het is namelijk nog maar de vraag of er sprake is van letsel of alleen maar blikschade. Mogelijk heeft de andere betrokkene bij de aanrijding medische hulp nodig, maar is diegene  zelf niet meer in staat om 112 te bellen. De doorrijder krijgt  de kans om zich alsnog binnen 12 uren te melden bij de politie. Gebeurt dat niet, dan is het doorrijden een strafbaar feit.

Wat doet u als de tegenpartij doorrijdt?

Motorrijtuigen zijn eenvoudig te traceren aan de hand van het kenteken. Met het kenteken in handen kan de politie de eigenaar van de auto eenvoudig achterhalen. Schrijf deze dus op. Nog mooier is om er een foto van te krijgen, maar dat zal lastiger zijn. Steeds meer auto’s hebben een dashcam. De opgeslagen beelden van een aanrijding kunnen van grote waarde zijn. Ook voor het achterhalen van de dader. Als de dader doorrijdt neemt u dus gelijk contact op met de politie om uw verhaal te doen.

Vul zelf het schadeformulier in

De verzekeraar verwacht van u een door beide betrokkenen bij een aanrijding ingevuld schadeformulier. Maar als de tegenpartij niet meewerkt aan de schadeafwikkeling, vult u het schadeformulier alleen in. In de toelichting onderaan of achterop het formulier kunt u uitleggen wat de situatie bij de schade was. U kunt er ook voor kiezen om in plaats van het schadeformulier de schade-app te gebruiken. Deze biedt een groter gemak.

Wat zijn de gevolgen voor de verzekering?

Zonder een veroorzaker van de aanrijding kan er niemand aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Als de schade verzekerd is op de autoverzekering, kunt u de schade vergoed krijgen. Maar de claim is niet zonder gevolgen. Waarschijnlijk kost de vordering op de autoverzekering u schadevrije jaren. In het volgende verzekeringsjaar kan de premie voor de autoverzekering stijgen. In het geval de vordering niet in te dienen is op de autoverzekering, draait u dus zelf op voor de schade. Of u dient een claim in bij het Waarborgfonds. Hoe dat werkt leest u op onze website.