Heeft u autoschade? Blijf er zeker niet mee rondrijden

15/08/2018
auto repareren

Bij autoschade worden de schadelasten vaak gedragen door de verzekeraar, maar het kost ook tijd en moeite om uw auto te laten repareren. Het kan u goed uitkomen om het herstellen van de schade door te schuiven naar later, maar verstandig is het niet.

Verzekerde autoschade wordt vaak zo snel mogelijk hersteld. Autobezitters die het herstellen van de schade zelf moeten betalen kunnen tegen hoge kosten aan lopen. Het repareren een aantal maanden uitstellen kan in dat geval gunstig uitpakken, maar het moet niet ten laste gaan van de kwaliteit van de auto. Niet alle schades kunt u namelijk mee wachten.

Wat is de exacte schade?

Na een aanrijding kan optisch de autoschade meevallen, maar het tegendeel kan waar zijn. Mogelijk zijn er onderdelen van de auto afgebroken. Bij een scherpe bocht blijkt bijvoorbeeld pas dat er technisch een probleem is met de auto. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Laat uw auto dus altijd even controleren na een aanrijding. Ook als er niets aan de hand lijkt.

Pas op voor roestvorming

De moderne auto’s roesten niet zo snel meer. Maar met een lakschade kan er toch snel roest ontstaan. Zodra er roest op de auto zit, zal het ook meer kosten om de lak weer in goede staat te krijgen. Houd er ook rekening mee dat een verroeste auto moeilijk weer te verkopen is. Ook een deukje zal een flinke hap nemen uit de dagwaarde van de auto.

Is de autoschade niet verzekerd? Vraag dan meerdere offertes op

U kunt naar de merkdealer gaan voor het herstellen van de autoschade, maar mogelijk kunt u geld besparen. U kunt bij meerdere schadeherstellers offertes opvragen. Laat bijvoorbeeld drie offertes maken en kies vervolgens waar u de autoschade laat herstellen. Als de verzekeraar de kosten van het herstellen draagt, werkt het anders. Verzekeraars hebben vaak afspraken gemaakt met schadeherstellers waarmee ze samenwerken. Overleg dus in dat geval altijd met de verzekeraar. Bij een niet gecontracteerde hersteller uw auto laten repareren kan tot gevolg hebben dat u meer eigen risico betaald.

Is de schade verhaalbaar op een veroorzaker?

Ligt de aansprakelijkheid voor uw autoschade bij iemand anders? In dat geval kunt u de kosten van het herstellen terugvorderen van de aansprakelijke partij. Overleg in dat geval met de verzekeraar van de veroorzaker van de autoschade.

Weet u niet hoe u de schade kunt verhalen op de veroorzaker? Wij willen graag namens u een vordering indienen bij de tegenpartij.  De kosten voor het verhalen van de schade worden namelijk ook neergelegd bij de veroorzaker van de autoschade.