Zijn passagiers verzekerd bij een ongeval?

07/12/2016
schadeverzekering inzittenden

Als bestuurder van een auto ben je verantwoordelijk voor je passagiers. Je moet er niet aan denken, maar door een ongeval kunnen de inzittenden in jouw auto zwaar letsel oplopen. Ook een dodelijk ongeval is niet uit te sluiten. Keert jouw verzekeraar in dat geval uit en wat wordt er uitgekeerd?

Je hoopt bij het ongeval dat de schade beperkt blijft tot blikschade. Schade aan de auto kun je repareren, maar letselschade heeft lichamelijk, emotioneel en financieel een grote impact. Letselschade kan alleen financieel al diepe sporen nalaten, maar wie gaat de kosten dragen?

Wie betaalt de schade van de passagiers?

Een passagier kan bij schades de aansprakelijke voor de schade aanspreken. Dit kan zijn de verzekeraar van de auto waar de passagier in zat of de verzekeraar van de tegenpartij. De medische kosten door het ongeval worden gedragen door de zorgverzekeraar. Aanvullend kunnen automobilisten een ongevallen inzittendenverzekering of een schadeverzekering inzittenden afsluiten. Wat hiervan de toegevoegde waarde is, zullen we uitleggen.

Wat is het nut van een ongevallen inzittendenverzekering?

Deze verzekering keert uit bij blijvende invaliditeit en het overlijden van één of meerdere van de passagiers door een ongeval. Het gaat vaak om bedragen van tienduizenden euro’s bij blijvende invaliditeit en bijvoorbeeld tienduizend euro bij overlijden. Je zou misschien denken dat deze verzekering in niet noodzakelijk is. Immers, de passagiers of de nabestaanden van de passagiers kunnen ook een claim indienen bij de verzekeraar van de auto waar ze in zaten. Is een andere partij aansprakelijk voor de schade? Dan is de verzekeraar van de tegenpartij hierop aan te spreken. Er volgt uit de ongevallen inzittendenverzekering geen vergoeding voor materiële schade. Letselschade wel, maar er moet dan wel sprake zijn van blijvende invaliditeit.

Echter bij een schuldvraag discussie kan het zeer lang duren voordat bekend is wie er aansprakelijk is. Het voordeel van een ongevallen inzittendenverzekering is dat deze zonder schuldvraag discussie zal uitkeren. Deze verzekering kijkt alleen of iemand is overleden of blijvend invalide is geraakt door het ongeval.

Wat voegt de schadeverzekering inzittenden toe?

De schadeverzekering inzittenden heeft in vergelijking met de ongevallen inzittendenverzekering een ruimere en andere dekking. Deze verzekering keert namelijk de werkelijk geleden schade uit. Het gaat hierbij niet alleen om letselschade. Ook materiële schade kun je claimen op de schadeverzekering inzittenden. Ook is het verzekerd bedrag vaak aanzienlijk hoger. Het verzekerd bedrag is bijvoorbeeld €1.000.000. Bij blijvende invaliditeit kan de financiële schade in de honderdduizenden euro’s lopen. Op deze verzekering is deze schade te claimen.

Passagiers kunnen de schade ontstaan door een ongeval dus verhalen. De dekking in de speciale verzekeringen voor inzittenden is beperkt. De schadeverzekering inzittenden biedt een ruimere dekking dan de ongevallen inzittendenverzekering, en is in de meeste gevallen ook de betere keuze.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Heb je schade in het verkeer?

Gebruik dan de Schade App, want met deze app heb je geen schadeformulier meer nodig. Je regelt alles van schade foto’s tot aan de verzekeraar in één keer in Nederland en Europa.

Download direct:

     

Lees meer
schade-app