Wintertijd zorgt voor meer aanrijdingen

26/10/2018

In de nacht van 27 op 28 oktober gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uur teruggaat. Gelukkig gebeurt dat altijd in het weekend. Voor veel mensen geldt dan dat er zondags een uurtje langer uitgeslapen kan worden. Maar het tijdsverschil heeft meer invloed dan wordt gedacht.

Eigenlijk krijgen we allemaal te maken met een jetlag van een uur. Het kan enkele dagen duren voordat je daar weer aan gewend bent. Je kunt vermoeider zijn doordat je minder goed slaapt. Je bent eigenlijk gewoon uit je (bio)ritme. De ene persoon zal daar beter mee om kunnen gaan dan de ander. Maar nu het hele land met de jaarlijkse jetlag van één uur worstelt, zullen we dat de komende dagen ook op de weg weer gaan merken.

De komende dagen worden meer aanrijdingen verwacht met name door de overgang naar de wintertijd. Volgens de cijfers van pechhulpaanbieder Route Mobiel zorgt de wintertijd jaarlijks voor een piek van 10 -15% meer aanrijdingen.

Een combinatie van factoren zoals vermoeidheid, laagstaande zon, het eerder invallen van de duisternis en het herfstweer zorgen voor een toename van het aantal aanrijdingen.

Tips voor de komende dagen om schade te voorkomen:

• Ga uitgerust achter het stuur zitten
• Leg standaard een zonnebril in de auto
• Zorg voor goed werkende verlichting (auto, brommer, fiets, etc)
• Let extra op fietsers en voetgangers de komende dagen
• Zorg voor een schone voorruit (binnen- en buitenkant)
• Laat de winterbanden binnenkort weer monteren

Een goede veiligheid is niet alleen belangrijk voor uw eigen welzijn, maar ook voor die van de andere weggebruikers. Door voorzichtigheid kan een ongeval worden voorkomen.