Hoe voorkomt u autoschade?

10/09/2018
schade aan de hand van foto

Door het voorzichtig rijden verkleint u de kans op een autoschade, maar ook op andere manieren kunt u autoschade voorkomen. Wat kunt u doen?

Alleen al door smerige ruiten of een laagstaande zon kunt u een autoschade veroorzaken. Het hebben van pech of geluk kunt u beïnvloeden met kleine wetenswaardigheden of met de juiste instelling. Als u ergens te laat komt, kunt u nog één minuutje inlopen door het gaspedaal flink in te trappen, maar zal het een groot verschil maken? U kunt zich er beter bij neerleggen dat u niet op tijd aankomt. Er zijn nog andere manieren om de kans op autoschade te voorkomen.

Voorkom het intikken van het autoraam met een folie

U kunt uw autoruiten sterker maken door het beplakken van de ramen met een folie. Uiteraard gaat dit niet of nauwelijks ten koste van wat u door de ramen kunt zien. Het zicht blijft gewoon goed. Met de juiste veiligheidsfolie moet er wel erg veel moeite worden gedaan om toch een ruit in te tikken. Uiteraard blijft het mogelijk, maar ze kunnen beter een andere auto uitzoeken.

Zorg altijd voor een schone voorruit

Met de ingebouwde watersproeier kunt u het grootste deel van de voorruit schoon houden, maar vergeet de randen niet. Voorkom dat de plekken waar de ruitenwissers niet bij kunnen komen smerig blijven. Neem met een doekje af en toe alle autoruiten even af. Door een wasstraat rijden is natuurlijk nog beter.

Leg een zonnebril in de auto

Verblinding door bijvoorbeeld een laagstaande zon kan autoschade door ontstaan. Met een zonnebril kunt u uw zicht op de weg en andere weggebruikers stukken verbeteren. Ook met bril zult u er nog last van hebben, maar het gevaar wordt deels weggenomen.

Gebruik zomerbanden en winterbanden

Met winterbanden krijgt u bij winterse omstandigheden beter grip op de weg, maar deze banden presteren slechter bij warm weer. Vanaf het voorjaar kunt u dus beter gebruik maken van zomerbanden. Met de juiste banden onder de auto kunt u een autoschade voorkomen.

Vertrouw niet blind op parkeersensoren

Door moderne technieken in de moderne auto’s moet het autorijden steeds veiliger worden. Maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Dat komt deels doordat automobilisten niet op de juiste manier met de techniek omgaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn parkeersensoren. Deze helpen u bij het schadevrij parkeren van de auto, maar u moet natuurlijk wel zelf blijven opletten. U blijft op dezelfde manier over de schouder kijken en de spiegels slim gebruiken. Mocht u toch iets over het hoofd zien, dan kunt u mogelijk vertrouwen op de parkeersensoren.

Gebruik de telefoon niet achter het stuur

Even snel een binnenkomend berichtje lezen lijkt verleidelijk, maar is gevaarlijk. U kunt namelijk niet goed op het verkeer letten en tegelijk een berichtje lezen of typen. Beide handelingen vragen namelijk de volledige aandacht. Het is ook nog eens wettelijk verboden.

Een goede veiligheid is niet alleen belangrijk voor uw eigen welzijn, maar ook voor die van de andere weggebruikers. Door voorzichtigheid kunt u een autoschade voorkomen.