Wanneer keert een schadeverzekering inzittenden uit?

15/06/2016
schadeverzekering inzittenden

Een autoschade kan door een klein stuurfoutje van jezelf of van een andere verkeersdeelnemer gemakkelijk ontstaan. Zolang jijzelf en de overige betrokkenen bij het ongeval er goed afkomen, is de schade nog te overzien. Maar wat als dat niet het geval is? Ook als er geen letselschade is kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De schade kan verhaald worden op de autoverzekering, maar niet alle schades. Met de schadeverzekering inzittenden (SVI) kun je jezelf en de medepassagiers goed verzekeren.

Een schadeverzekering inzittenden is een aanvullende verzekering die je naast de autoverzekering kunt afsluiten. Bij het veroorzaken van een schade zijn materiële en letselschade soms niet te claimen op één van de verzekeraars die bij het ongeval betrokken zijn. Om deze schade af te dekken komt de schadeverzekering inzittenden in beeld. Onterecht adviseren verzekeraars en tussenpersonen vaak alleen een ongevallen inzittendenverzekering aan, maar de SVI biedt een completer en andere dekking tegen een iets hogere prijs.

Waarom de SVI?

Bij autoschades is het belangrijk wie er schuldig wordt geacht aan het ongeval. Voor de SVI wordt hier niet naar gekeken. Dit is een belangrijk voordeel van deze verzekering. De claim voor de materiële schade of de letselschade kan dus altijd bij de verzekeraar neergelegd worden. Het gaat hierbij om schade aan de bestuurder en de passagiers van de auto. Hierbij kun je denken aan een beschadigde laptop van een passagier achter in de auto, maar ook de financiële gevolgen van het niet meer kunnen werken van dezelfde passagier. De verzekering vult de zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk aan.

Verschil SVI en de ongevallen inzittendenverzekering

Qua premiestelling is de schadeverzekering inzittenden duurder in vergelijking met de ongevallen inzittendenverzekering (OIV), maar de dekking is ook veel ruimer. De OIV keert bij overlijden of bij blijvende invaliditeit een vast bedrag uit. De uitkering zal bij blijvende invaliditeit slechts een pleister op de wonde zijn. Het bedrag is namelijk maar laag. Bij de schadeverzekering inzittenden wordt de werkelijke schade vergoed door de verzekeraar. Vooral bij zwaar letsel kan dit een groot verschil zijn. Uiteraard wordt er maximaal tot het verzekerd bedrag uitgekeerd.

Voor een paar euro’s per maand kun je financiële gevolgen van een ongeval beperken. Zeker als je vaak met meerdere passagiers in een auto zit. Soms kan er ook een claim neergelegd worden bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade, maar vaak ligt het niet zo eenvoudig. Met de schadeverzekering inzittenden heb je alles goed geregeld mocht je een keer bij een ongeval betrokken raken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief