Hoe worden de meeste autoschades veroorzaakt?

22/09/2016
schade aan de hand van foto

Vaak gaat het bij autoschades om kleine ongelukjes op parkeerplaatsen. Bij ongevallen op snelwegen gaat het juist om autoschades met een grote omvang. Welke schades komen er nu het meest voor? Wij hebben het voor jou uitgezocht.

Een ongeluk kan komen door één moment van onachtzaamheid, maar ook door inschattingsfouten en slecht zicht. De meeste ongevallen worden veroorzaakt bij het parkeren of hebben in ieder geval te maken met het parkeren. Ook over een parkeerplaats rijden geeft een grotere kans op autoschades.

40 procent van de schades door het parkeren

Parkeerschades komen veel voor. Het is lastig om goed zicht te houden bij het parkeren. Dit blijkt ook uit het percentage. Maar liefst 40% van alle autoschades worden veroorzaakt door parkeerhandelingen. Meestal gaat het om het wegrijden vanaf een parkeerplaats, namelijk in 80% van de gevallen. Vooral 65-plussers hebben moeite met het parkeren. Zij veroorzaken drie keer meer ongelukken in vergelijking met bestuurders tussen 25 en 64 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Allianz Centrum voor Techniek en auto-onderdelenfabrikant Continental AG.

Vooral door bestelauto’s en SUV’s

Het is niet verwonderlijk dat de autoschades op parkeerplaatsen vooral veroorzaakt worden door de grotere en onoverzichtelijke auto’s. De SUV’s en bestelauto’s zijn in 30% van de parkeerschades de veroorzaker van het ongeluk. Er worden ook steeds meer ongelukken veroorzaakt met deze auto’s. Dit komt doordat ze steeds groter worden en er komen vooral meer SUV’s op de weg.

Welke schades ontstaan het meest?

De meest voorkomende autoschades zijn bumperschades. Dit zal niemand verbazen. Op nummer twee staat lakschade en op nummer drie deuken. Deze schades ontstaan hoofdzakelijk bij het parkeren, maar vergeet lakschade door een verkeerd gemanoeuvreerde winkelkar ook niet. De top vijf wordt afgesloten met ruitschade op nummer vier en hagelschade op nummer vijf. De ruitschades worden vooral veroorzaakt door losliggende steentjes op het asfalt. Het gaat vaak om naar verhouding geringe schades. Hagelschades komen steeds vaker voor en kunnen op langere termijn zorgen voor een stijging van de gemiddelde premie van de autoverzekering. Eén hagelbui kan namelijk gelijk al zorgen voor een schade van miljoenen euro’s.

Zorgt innovatie voor minder ongevallen?

Voor autofabrikanten is de veiligheid een steeds belangrijker issue. Zo wordt het gebruikelijker om op onoverzichtelijke plekken vanuit de auto’s camera’s te plaatsen. Dit zal het aantal autoschades verlagen. Hetzelfde kunnen we zeggen over de parkeerhulpsystemen, hoewel deze systemen nog niet perfect zijn. Parkeerhulpsystemen houden bijvoorbeeld nog geen rekening met de zijkant van auto’s. Het gevaar is dat de automobilisten zelf niet genoeg opletten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief